The Eminem Show

Musikkbransjens fremste «bad boy» leverer varene og dominerer fullstendig i «8 Mile». Uten ham, ingen film.

FILM: Suveren på rapping, Amerikas mestselgende artist, et kultfenomen for de store massene - men har han skuespillertalent? Det er det store spørsmålet. Hvis du ikke øyeblikkelig skjønner hva dette dreier seg om, er du antakeligvis over middagshøyden og uten barn i påvirkelig alder, eller har oppholdt deg i et hull i bakken de siste åra.

Superlativer

Det handler om Eminem, døpt Marshall Mathers III, rapperen fra Detroit som har tatt verden med storm.

Oppegående folk, både blant publikum og kritikere, har slengt rundt seg med superlativer, til tross for at Eminems tekster avslører til tider ganske tvilsomme holdninger til blant annet kvinner og homofile. «Ironi» er visst nøkkelordet.

Jeg vet ikke helt. Men når det gjelder rapperens skuespillertalent, er jeg ikke i tvil. Eminem er hovedgrunnen til at «8 Mile» fungerer så bra som den faktisk gjør.

Hollywood har varmet opp denne spikersuppa gang på gang. Spikeren er drømmen om en bedre tilværelse via berømmelse og rikdom. I suppa finner du denne gangen en ung, talentfull rapper, hans umodne og uansvarlige mor, en kjæreste som villig selger seg for en billett til berømmelse, rivaliserende gjenger - og selvfølgelig den store finalen. Akkurat slik det skal være i slike filmer.

Rappduell

Denne gangen er det ikke en danseaudition, sangkonkurranse eller karate- eller boksekamp, men en rappduell på scenen foran et mobbliknende publikum. Det hele serveres i et iskaldt og upersonlig storbylandskap, her Detroit, uten spor av grønne vekster og blå himmel. Selvfølgelig skjønner vi motivasjonen, og er villig med på å heie vår helt i mål. Historien har likhetstrekk med Eminems egen historie, det har kanskje gjort skuespillerjobben lettere. Det gjør det i hvert fall lettere for publikum å la seg rive med.

Yngre kinogjengere som ikke har sett liknende filmer fullt så mange ganger, vil garantert ha en feststund på kino. For sterk kost for førpubertal ungdom? Tja. Vår helt velger å slåss tilbake med ord - pennen er som kjent mektigere enn sverdet - så moralen er det ikke noe å si på.

Regissør Curtis Hanson («L.A. Confidential») og Kim Basinger er også med på å dra i riktig retning. Men - yo, fuck, shit, man - de kan kalle det hva de vil, dette er og blir «The Eminem Show».