The End

Oslo-kinoen ble i går kveld slaktet og skal legges ut på private hender. Kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen er sår og lei.

Det er mange som mener at Oslo har Europas beste kinotilbud. Både skuespillere, politikere og folk som er opptatt av filmmangfold, har i en årrekke lovprist Oslo Kinematografer (OK). Oslo som en av verdens beste kinobyer kan nå altså være historie.

Fra og med i dag er kinoen splittet opp i ett driftsselskap og fem eiendomsselskaper.

I går godkjente generalforsamlingen, det vil i praksis si kulturbyråd Kjell Veivåg (V), de enstemmige fusjonsplanene for Oslo Kinematografer. Kinodriften slik den har vært i 77 år, opphører. Eiendommer selges, og private overtar 66 prosent av driften.

Ny virkelighet

- Jeg er litt sår. Det har vært en rar dag. En historisk dag. Det blir en ny virkelighet å forholde seg til, men den vil jeg gjerne være med på. Vi trenger påfyll av kapital og kompetanse, sier kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen.

Hun avviser at hun har truet med å slutte dersom bystyreflertallet med Høyre, KrF, V og Frp gjennomfører privatiseringen av kinodriften. Hun vil heller ikke være med på at OK er blitt slaktet.

- Mitt ønske er å videreføre vår gode profil og å kunne gjøre Oslo-kinoen enda bedre. Vi lever i kommersielle ulvetider, men vi skal bevare mangfoldet, lover Moræus Hanssen.

Kritiske røster, ikke minst blant opposisjonen i bystyret, frykter at det motsatte vil skje: Økt kommersialisering og mindre mangfold.

Kinoledelsen henviser til økt lønnsomhetskrav, men unnlater å si at OK gikk med et overskudd på åtte millioner i fjor.

Slanker staben

66 prosent av driftsselskapet, Oslo Kinematografer AS, skal bestå av private aktører. Moræus Hanssen og styreleder Jon Lyng håper på norske eiere, men vil ikke nevne mulige oppkjøpere. Oslo-kinoen har om lag 200 ansatte, og staben må slankes. Men ingen skal sies opp foreløpig.

Bare Colosseum og Eldorado forblir kommunale, men OK må leie lokalene til markedspris. I utgangspunktet skal OK fortsatt leie Saga, Klingenberg, Vika, Gimle og Soria Moria, som eies av ulike eiendomsselskaper.

Symra, Frogner og Filmteatret legges ut for salg.

Salget vil kunne gi 150- 200 millioner kroner i kassa. Hva 66 prosent av aksjene i OK blir priset til, vil verken kulturbyråd Veivåg, Lyng eller Moræus Hanssen spekulere i.

- Vi trenger langsiktig kapital for å møte digitaliseringen og store investeringer vi står foran. OK har en gjeld 48 millioner, som nå vil bli slettet, sier Lyng.

EN EPOKE ER OVER: Etter 77 år på kommunale hender skal Oslo-kinoen privatiseres og kinolokaler selges. - Bare vi ikke blir Hollywood-eide, sier kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen - her sammen med styreleder Jon Lyng (H).