Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Essential 70'S Masters

På 50-tallet ble dressjakke og vide gåbort-bukser Elvis' varemerke. 60-åra avsluttet han med svart motorsykkeldress à la Jim Morrison.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og endelig: Gjennom 70-tallet svevde Elvis som en syngende tegneseriefigur i sine hvite, strassprydede, uvirkelig glorete kjeledresser.

Mens den tidligere Elvis dyrket to-tre minutters pop inntil perfeksjon, får han på 1970-tallet noe grandiost og svulmende over seg. Låtene strekker seg ofte mot halsbrekkende finaler og ender med forrykende, grådige, nesten selvdestruktive klimakspartier, musikalske eksplosjoner av teatralsk operadød.

Med ballader og klassisk rock erobrer Elvis sitt publikum. Han møter fansen ansikt til ansikt og blir den store crooneren, men stadig sitter en guttunge på lur bak pannebrasken med shaky legs og leken rock-feeling. Inntil hele balansegangen ryker og Elvis ramler sammen som et blødende King Kong-monster med såret sjel og ødelagt kropp.

Musikalsk er denne boksen vekslende. Her er alt, fra de mest klisne likegyldigheter til den mest inntrengende soul & blues (m/mestergitaristen James Burton) pluss en rekke ukjente spor, kuriøse versjoner, godbiter osv.

På sitt beste gjorde Elvis fabelaktige ting til siste slutt. Med denne flotte boksen gjør BMG ære (og masse penger) på sangeren som framfor noen er blitt symbolet på rock som opprør, rock som personlig uttrykk, rock som forfall, rock som big business og rock som en dødelig livsstil.

Hele Norges coronakart