«The Fox» muligens frarøvet Spellemann

Har valgt å fjerne musikkvideokategorien.

SPELLEMENN: Hip-hop duoen Karpe Diem ble årets spellemenn i 2011. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures
SPELLEMENN: Hip-hop duoen Karpe Diem ble årets spellemenn i 2011. Foto: Roger Fosaas / Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Endringene i årets Spellemann er at Hip-hop og rap er tilbake i kategorien «urban», samt at beste musikkvideo blir fjernet fra Spellemann til neste år.

- Det har vi besluttet fordi vi mener musikkvideo er viktig. Det har den senere tiden med blant annet The Fox vist. Men vi tror ikke Spellemann er den rette arenaen for å hylle musikkvideoen. Spellemann er i ferd med å bli en rendyrket sjangerpris og innspillingspris, og vi går nå mot en ytterligere rendyrkning. Men musikkvideoen skal hylles, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

Fjorårets vinner var Kaizers Orchestra med låta «Begravelsespolka». De blir med det også den siste som mottar prisen innen Beste musikkvideo. Imidlertid har Spellemann en gladnyhet til Hip hop-artistene, hvor kategorien nå er tilbake i en annen drakt fra neste år.

- Den tidligere kategorien «Hip-hop» er omdefinert til «Urban» og vil foruten hip-hop og rap, også dekke r&b, soul, reggae og dancehall, skriver Spellemann i en pressemelding.

- Ser motsatt på det
Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, går ikke med på at hip-hop droppes i Spellemannsprisen.

- Vi dropper ikke hip-hop. Vi ser motsatt på det. Det er viktig å beholde hip hop, og vi har sett at vi har hatt for få påmeldte tidligere for å sikre konkurransesegmentet i Spellemann. Vi har en grense på minimum på ti påmeldte. Det vi nå gjør er at vi utvider kategorien. Hip-hop og rap er selvfølgelig en naturlig del av Urban, sier styreleder i Spellemann Marte Thorsby til Dagbladet i dag.

I fjor falt hip-hop som kategori ut av Spellemannsprisen, på grunn av for få påmeldte.

- På grunn av for få påmeldte måtte vi motvillig ta kategorien bort i fjor. Vi opprettholder et minimumsantall for å få naturlig konkurranse. Dette gjør vi utelukkende for å sikre at hip-hop og tilstøtende sjangere forblir en del av Spellemann, sier Thorsby.

Har dere fått noen reaksjoner fra miljøet enda?

- Ikke enda, men vi har gjort beslutningene med et bredt samensatt utvalg med representanter fra alle sjangere og hvordan best mulig finne kategoriene, sier Thorsby. 

Reaksjoner
Det vakte stor oppstandelse da Spelleman i fjor valgte å droppe kategorien hip-hop på grunn av for få påmeldeldte artister. Særlig i rap- og hop-hop-miljøet var reaksjonene sterke.

- Jeg mener at det ikke utelukkende bør være hvor mange utgivelser som er påmeldt som skal bestemme om man skal beholde hiphop-kategorien eller ikke. Slik som det er nå tjener det bare mot sin hensikt og Spellemann straffer seg selv. Hvis man ser på interesse, så står artister som Karpe Diem, Vinni, Madcon og LidoLido for en stor del av musikkonsumet til unge folk. At fire av de største utgivelsene som har blitt gitt ut i Norge i år ikke får konkurrere mot hverandre i sin opprinnelige kategori er trist, bakvendt og høl i huet, sa manager Gunnar Greve til Dagbladet da.

Indie
Annet nytt i neste års Spellemann blir den nye kategorien Indie.

- Internasjonalt er Indie blitt en stor sjanger. Det representerer den alternative delen av pop og rock. Vi har fått tilbakemeldinger om at mange ikke føler seg helt hjemme i rock eller pop. Internajsonal er indie ofte er en egen kategori, sier Thorsby.

Spellemann 2013 går av stabelen i Stavanger konserthus 18.januar 2014. Prisutdelingen sendes direkte på NRK1.

 - IKKE RETTE ARENAEN: Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, mener at Spellemann ikke er den rette arenaen å hylle Musikkvideo-kategorien. Foto: TVNorge
- IKKE RETTE ARENAEN: Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, mener at Spellemann ikke er den rette arenaen å hylle Musikkvideo-kategorien. Foto: TVNorge Vis mer