Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Gathering slipper unna momskravet

- Framtiden er reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den årlige samlingen av teknologi- og spillinteresserte i Vikingskipet på Hamar sto brått i fare, etter at skattemyndighetene krevde moms for billettinntekter.

Dette har skapt furore blant nettbrukere, og saken har fått stor oppmerksomhet både i mediene og på politisk hold.

I dag ble det klart at Finansdepartementet har grepet inn i saken, og gir The Gathering momsfritak både for tidligere og kommende arrangementer.

- Fantastisk

Dermed slipper arrangørgruppa Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom (KANDU) unna momskravet på én million kroner, som egentlig skulle vært innbetalt.

- Dette er helt fantastisk. Kristin Halvorsen har tatt den rette avgjørelsen. Og dette betyr at vi får til et arrangement i 2009 også. Framtiden er reddet, sier Simon Valvik, pressetalsmann i The Gathering, til Dagbladet.no.

De har allerde betalt 600 000 kroner av momskravet til skattemyndighetene, penger som de nå får igjen.

- Det er usikkert om det ville blitt noe arrangement i det hele tatt, om vi ikke hadde fått dette vedtaket. Det ville blitt opp til organisasjoner og andre som kunne tenke seg å hjelpe oss, sier Valvik. 

Foto: EIRIK HELLAND URKE
Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

Behandlet raskt

- Departementet har behandlet søknaden fra KANDU svært raskt. Arrangementet The Gathering er en viktig og samfunnsnyttig møteplass for norsk datainteressert ungdom, og vi mener derfor at det foreligger særlige forhold som gjør at dette arrangementet bør behandles på samme måte som de arrangementer som er unntatt direkte etter merverdiavgiftsloven, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Dette vedtaktet vil nå følges opp med et forslag om lovendring fra departementets side.

Sendte brev samme dag

I juli bestemte Skatteetaten at billettpenger til The Gathering ikke går innunder merverdiavgiftslovens unntak, bortsett fra noe som gikk til dekning av underholdning og medlemskontingent.

Den 8. august sendte imidlertid Finansdepartementet et brev til KANDU, der de tipset om merverdiavgiftsloven § 70, hvor det heter at det kan innvilges avgiftsfritak når det foreligger særlige forhold.

Samme dag sendte KANDU et brev i retur, som resulterte i momsfritaket.

- Etter gjeldende regelverk er det ikke Skatteetatens oppgave å vurdere hva kultur er, og det har de heller ikke gjort i denne saken. Det sentrale rettslige spørsmålet skattemyndighetene helt riktig har vurdert er om arrangementet omfattes av de oppramsede unntakene merverdiavgiftsloven gir, og jeg har ikke har noe grunnlag for å mene at skattekontoret har tolket loven feil, sier finansminister Kristin Halvorsen i pressemeldingen.

image: The Gathering slipper unna momskravet

LES OGSÅ: Rødgrønt ansvar for The Gathering

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!