DÅRLIGE NYHETER: Brevet fra banken om tapte pensjonspenger utløser handlingen i "Going in Style". Fra venstre Alan Arkin, Morgan Freeman og Michael Caine, britenes mest aktive veteran. Filmen er ute på blu-ray.
DÅRLIGE NYHETER: Brevet fra banken om tapte pensjonspenger utløser handlingen i "Going in Style". Fra venstre Alan Arkin, Morgan Freeman og Michael Caine, britenes mest aktive veteran. Filmen er ute på blu-ray.Vis mer

The grand old man i britisk film er stadig like sjarmerende

Wandrups utvalgte: Michael Caine (84) fortsetter sin enestående karriere.

UKUELIGE: Tre Hollywood-veteraner i krimkomedie.
UKUELIGE: Tre Hollywood-veteraner i krimkomedie. Vis mer

BLU-RAY: I sitt 84. år er Michael Caine fortsatt i full aktivitet. Denne uka kommer krimkomedien «Going in Style» på blu-ray,med kommentarspor. Filmen illustrerer et fenomen som lyser fra avisforsidene for tida: Pensjon. Fra å ha vært et selvsagt gode for folk i fast jobb i årevis, er også pensjonsordningene preget av uvisshetens og grådighetens tidsalder.

«Going in Style» er i «de gamle er eldst»-sjangeren. Du tuller ikke med skikkelige folk. Når det blir klart at en bank er ansvarlig for at pensjonsfondet er spist opp, er det bare én ting å gjøre: Rane banken. Caine er alltid en garantist for at resultatet blir bra, og det gjør ikke noe at Morgan Freeman, Alan Arkin og selveste Ann-Margret (76) dukker opp, dessuten Matt Dillon.

Michael Caine har bidratt i mer enn 160 filmer siden han startet som statist på 1950-tallet. Gjennombruddet kom med filmer som «Alfie» og «The Ipcress File» midt på 1960-tallet. Han har spilt en rekke klassiske karakterer; soldat, svindler, sjarmør, tyv, gangster, magiker, spion, forfatter og så videre. Den største kultklassikeren til Caine er trolig «Get Carter» (1970), en hevnfilm i krimsjangeren som også er utgitt på blu-ray.

ANN MARGRET: Stadig like rødhåret.
ANN MARGRET: Stadig like rødhåret. Vis mer

Caine er også blu-ray-aktuell i «Youth», sammen med Harvey Keitel i en nydelig film om å nærme seg slutten. Den ene rastløs, den andre forsont med sin skjebne. Ren poesi fra to patetiske menn.