Anmeldelse: The Handmaid's Tale, HBO Nordic

«The Handmaid’s Tale» er kraftig kost

En feministisk skrekkvisjon.

TJENERINNER: «The Handmaid’s Tale», Margarets Atwoods dystopi fra 1985, er blitt TV-serie. Video: Hulu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV-serien «The Handmaid’s Tale» starter med en sirene, og fortsetter like subtilt som rødfargen på kjolene til alle sexslavene i serien. Eller sagt på en annen måte:

Hvis du synes feminister er slitsomme, er det en viss mulighet for at du kommer til å hate denne serien. Det er synd, for historien er god, og det litterære opphavet intet mindre enn fantastisk.

Margaret Atwoods «The Handmaid’s Tale» kom ut i 1985, og er en uhyre velskrevet og spennende dystopisk roman om et framtidig amerikansk skrekksamfunn, styrt etter kristenkonservative og dypt kvinnefiendtlige lover. I likhet med andre eldre dystopier, som «Brave New World» og «1984», har den fått økt oppmerksomhet den siste tida. Særlig i forbindelse med debatten om abort og kvinners adgang til å bestemme over egen kropp. For «The Handmaid's Tale» viser abortmotstanden i sin ekstreme ytterlighet.

Fødemaskiner

Den nye tv-serien fra Hulu utnytter aktualiteten, og når hovedpersonen Offred (Elisabeth Moss fra «Mad Men») ser tilbake på tida rett før revolusjonen, ligner det dagens USA. Hun het June, var gift, hadde en liten datter, og jobbet i forlag i en amerikansk storby. Hovedhandlingen foregår noen få år senere, og nå hun har blitt en «handmaid» - konkubine til en av diktaturets kommandører. Én gang i måneden må hun spre beina for ham, mens kona hans sitter bak og holder henne fast.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer