«The Human Stain»

Store stjerner og dyktige skuespillere i middelmådig film.

FILM: Nicole Kidman, Anthony Hopkins, Ed Harris og Gary Sinise. En imponerende bukett av Oscar-vinnere og -nominerte. Ikke noe å si på talentet, men måten det blir forvaltet her er ikke like heldig.

Filmen er basert på en roman av Philip Roth («Portnoy\'s Complaint»), og handler om Coleman Silk (Hopkins), dekanus på et pent amerikansk universitet. En uheldig formulering, han blir beskyldt for å være rasist og en akademisk karriere er lagt i grus. Etter hvert som hans forhistorie rulles opp, viser det seg at skjebnen har stor sans for ironi. Silk er nemlig en vaskeekte afroamerikaner, men så lys i huden at han kunne passere som hvit. Så da muligheten bød seg, fornektet han sin etniske bakgrunn og gjorde karriere i det den gang kritthvite akademiske miljøet i New England.

Bentons film hopper mellom nåtid og fortid. Mellom historien om den unge Silk (ypperlig spilt av Wentworth Miller) og den eldre som innleder et forhold til en ung, emosjonelt skadeskutt vaskehjelp (Kidman). Ingen av historiene mangler dramatikk, men problemet er at regissør Benton ikke makter å få dem til å passe sammen. Ja, det er nesten som å se to vidt forskjellige filmer. Og så var det castingen. Elegante og eteriske Nicole Kidman kan til nød passere som sliten og uglamorøs vaskehjelp, men kom igjen: Anthony Hopkins som afroamerikaner? Selv ikke verdens beste skuespiller takler en så håpløs oppgave.