Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Joseph Losey Collection»

Gjensyn med en mester.

AMERIKANEREN Joseph Losey måtte forlate USA etter kommunistforfølgelsene i Hollywood på 1950-tallet. I England lagde han en serie banebrytende filmer. Nå kommer tre av dem i en boks.

«The Servant» lagde Losey i samarbeid med Nobelpris-vinneren Harold Pinter. Med et et coolt og distansert blikk skildrer filmen forfallet i det øvre borgerskap gjennom forholdet mellom en rik levemann (en debuterende James Fox), og hans tjener (Dirk Bogarde). Filmen utforsker seksualitet og kjedsomhet på en måte som er alt annet enn kjedelig.

«King And Country» foregår i skyttergravene på Vestfronten under første verdenskrig. En soldat (Tom Courtenay) har i forvirring og krigstretthet forlatt slagmarken. Han blir anklagd for å ha desertert, og saken mot ham blir en skildring av moralske konflikter - båret av et flengende antikrigsbudskap.

Den tredje filmen er «The Criminal», en suveren noir-thriller med Stanley Baker som gangster. Fengselet skildres som et speil av samfunnet utenfor, like korrupt og klassedominert. Baker gjennomfører et kupp, men forsøket på å bevare byttet for et organisert forbrytersyndikat, fører bare en vei: Til tomhet, jag etter vind og undergang i kjølige omgivelser. John Dankworth har lagd et praktfullt jazzsoundtrack, bl.a. framført av kona Cleo Laine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media