Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The KlezmaticsNygammel Guthrie

Overraskende og leken vri på Woody Guthries tekster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: I 1998 og 2000 ga briten Billy Bragg og amerikanske Wilco ut to «Mermaid Avenue»-album, der de hadde satt nye melodier til noen av Woody Guthries etterlatte tekster. Pussig nok spilte de ikke inn låta «Mermaid\'s Avenue», men nå har The Klezmatics gitt den en fengende karibisk drakt med blåsere.

3000 sanger

Guthrie bodde i Mermaid Avenue på Coney Island i New York en del av sitt liv. En av gjestene i huset var Guthries svigermor, den jiddiske poeten og aktivisten Aliza Greenblatt, som inspirerte Guthrie på 40-tallet. Guthrie (1912- 1967) ble kalt protestsangens far, og inspirerte blant andre Bob Dylan sterkt. Ifølge datteren Nora Guthrie, som samarbeidet med Bragg/Wilco og som også sådde frøet til dette prosjektet for sju år siden, skrev faren over 3000 tekster. Bare et fåtall av dem fikk melodier - og ble spilt inn. Det er derfor nok å hente på lageret, og det amerikanske sjumannsbandet The Klezmatics har satt melodi til 12 sanger. Bandet er, som navnet mer enn antyder, opptatt av å holde liv i klezmer - jødisk folkemusikk og dansemusikk fra Øst-Europa. Men det er ikke bare tradisjonell klezmer i sangene på «Wonder Wheel». Klarinetten, fiolinen og trekkspillet er sentrale i lydbildet, men gruppa viderefører og moderniserer, eller kommersialiserer om man vil, klezmer.

Psykedelisk

Musikken er svært variert, fra viser, via country, folk og pop til mer jazzinspirerte toner, med de fantastiske stemmene til Lorin Sklamberg og assosiert medlem Susan McKeown i front. Vanligvis synger bandet på jiddisk, men for første gang er alle sangene på engelsk. Og mens «Come When I Call You» høres ut som Peter, Paul & Mary eller Guthrie-vennene The Weavers, står «Pass Away» og «Wheel Of Life» fram med sine lett mystiske og psykedeliske østen-inspirerte stemninger. De er vel ikke akkurat i Woody Guthries ånd, slik vi kjenner ham. Men The Klezmatics har valgt å gjøre dem på sin måte, og tar tekstene til nye sfærer. Gi denne plata tid, og du har en ny favoritt.Og prosjektet stopper ikke her, i september kommer bandet med en samling ukjente hanukkah-sanger signert Guthrie.