The Knife pisset i motvind

Øya-publikummet var nok mer opptatt av å ta selvportretter enn å leke med kjønnsroller, skriver Emil Flatø.

Oslo 201308010 Øya festivalen. The Knife. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Oslo 201308010 Øya festivalen. The Knife. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Meninger

PÅ KORNET: Øya. Norges beste festival. Og Norges største catwalk. Et sted for å se noen gode konserter, mens du prøver så godt garderoben din kan å bli sett.

- Get your selfies up, oppfordret rapperen Kendrick Lamar. Lang opp selvportrettene. Og plutselig var lighterhavet fra hine, hårde dager erstattet av tusenvis av smarttelefoner, prydet med eiernes ansikter.

På en annen konsert sto det en gjeng foran meg, vakre og sløvt glisende, også de med telefonene i været. Kameraene var ikke rettet mot scenen.

Mot denne magiske oppskriften på sykelig lav BMI, pisset The Knife i motvind. De hadde lovet å «shake the habitual» under avslutningskonserten. Rokke ved vanene våre.

Det ligger et halvt bibliotek av kritisk teori bak The Knifes nye, politiske prosjekt.

Tittelen «Shake the Habitual» alluderer muligens til filosofen Walter Benjamins ord: skal vi endre verden, holder det ikke å endre hva vi tenker. Vi må også endre vaner.

Den flittige bruken av neonmaling, syrebeats og ritualer, tydet kanskje på at det var vanevending i betydningen LSD-tripp svenskene skulle prøve seg på (Walter Benjamin var selv en varm tilhenger av hasj til bevissthetsutvidende bruk). Men The Knife er mer virkelighetsorienterte enn som så.

Kjønnsroller skulle forrykkes:

- This one goes out to those of you who want to crush patriarchy! ropte vokalist Karin Dreijer. Og brukte mikrofonen til å jokke med.

Hierarkiet skulle kullkastes - en dansetropp var viktigere i sceneshowet enn bandet.

Og artist/publikum-relasjonen skulle omdefineres. Før konserten prøvde en mannlig aerobicinstruktør i rosa trikot og leggvarmere å riste det ellers så stillestående Øya-publikummet ut av den sedvanlige shoegaze-vaggingen og inn i ekstatisk dans.

Det ble liv. Men langt fra noen revolusjon. I det minste var det altfor mørkt til å ta selfies.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.