The Norsk Film

LONDON (Dagbladet): Det vil være direkte løgnaktig å skrive at norsk filmkultur preger britenes kinohverdag, sjøl om «Heftig og begeistret» er oversatt til «Cool and Crazy» og blir vist her borte med strålende kritikker.

Men fra 3. mars til 2. april satser Norsk Filminstitutt på å vise seg fram i London. De har da med seg en bunke ruller under banneret «Cinema of Cool, A Celebration of Norwegian Films».

  • I utgangspunktet ingen kioskvelter, men samtidig et unikt øyeblikk til mer eller mindre hyggelige gjensyn med norsk filmhistorie. Og kanskje treffer vi nestor Arne Skouen også. Han er invitert, ettersom tre av hans filmer skal vises: «An-Magritt», «Nine Lives» (aka «We Die Alone») og «Cold Tracks» («Kalde spor»). I tillegg til å bli en av gutta til Skouen, kan vi kan smyge oss inn i mørket sammen med «Gypsy» («Fant») fra 1937, signert Tancred Ibsen og Edith Carlmars 1949-film «Death Is a Caress» («Døden er et kjærtegn»).
  • Nå er det ikke bare film med støv på som skal friste oss og britene. Vi kan nevne «Wives» («Hustruer») og «Next of Kin» («Arven») av Anja Breien, «Little Ida» («Liten Ida») av Laila Mikkelsen, «A Handful of Time» («En håndfull tid») av Martin Asphaug, «Stella Polaris» av Knut Erik Jensen, «The Telegraphist» («Telegrafisten») av Erik Gustavson og «Pathfinder» («Veiviseren»), signert Nils Gaup.
  • Amanda-skandalen «Elling» er av en eller annen grunn ikke med, men kanskje dette har sin logiske forklaring ved at Elling ikke orket både en tur til Hollywood og til London? Uten vår mann kan vi likevel friske opp den nære filmhistorie med «Zero Kelvin» («Kjærlighetenes kjøtere») av Hans Petter Moland, «Junk Mail» («Budbringeren») av Pål Sletaune og selvsagt Knut Erik Jensens korherrer med frostsnørr i barten. I tillegg vises nyere norske kortfilmer.
  • Norsk stumfilm er også et lite, taust kapittel, med «Pan» fra 1922, «People of the Thundra» fra 1928, «Growth of the Soil» («Markens Grøde») fra 1921 og ikke minst «The Bride of Glomdal» («Glomdalsbruden») fra 1925.
  • Er det noen som savner «Skin» («Hud»), «The Bus» («Bussen»), «Dust On The Brain», («Støv på hjernen») eller Wam og Vennerøds «Goodbye Solidarity», så ikke skyt oss. Vi er bare en junkmailer.The End (Slutt).