The Packs

FILM: Det er fint med venner som kan hjelpe karrieren din. Slik sett er det mest overraskende med den snart kinoaktuelle filmen «The Break-Up» at man verken finner Jack Black, Will Ferrell, Ben Stiller, Luke Wilson, Owen Wilson eller Steve Carell på rollelisten. Det er nemlig svært sjelden at filmer med en av de sju «Frat Pack»-gutta ikke inkluderer minst en av de seks andre.

«THE FRAT PACK» er kallenavnet på en gjeng suksessfulle skuespillere og venner som har dukket opp i samme filmer siden midten av 90-tallet. Navnet er en moderne versjon av det mer kjente «Rat Pack», som siden 60-tallet har blitt brukt når man referer til en helt annen vennegjeng fra Hollywood. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Joey Bishop og Peter Lawford gjorde en rekke sceneshow sammen og spilte mot hverandre i en håndfull filmer. De gjorde det også til en vane å uforventet dukke opp på hverandres soloshow. Navnet «The Rat Pack» ble i stor grad benyttet av presse og publikum, og ikke av gruppa selv. Kanskje nettopp fordi «The Rat Pack» originalt var det uoffisielle navnet på en gruppe av Humphrey Bogarts drikkevenner, blant andre Frank Sinatra og Judy Garland, som var kjent for å ha mye penger, være ekstremt suksessrike og holde storslagne fester.

THE RAT PACK fadet bort mot slutten av 60-tallet, men «Packsen» har bestått. På 80-tallet døpte New York Magazine en gruppe unge skuespillere til «The Brat Pack». Gruppa, som blant annet bestod av Emilio Estevez, Rob Lowe og Demi More, spilte til stadighet sammen på lerretet. «Brat Pack»-navnet ble samme tiår arvet av en gruppe forfattere, med Bret Easton Ellis i spissen, som skrev om rikmannsbarn som sniffet kokain og shoppet og pulte hemningsløst.

I Norge har vi blant annet en «Gitarkammerat Pack», en «Tee Production Pack» og en «Pass It Pack» - alle venner som samarbeider for å styrke hverandres karrierer. Samtidig begynner vi kanskje å se konturene av en norsk «Brat Pack»? En «Brat Pack» bestående av værdamer, skuespillere, programledere og motejournalister, flere sist sett blant rikmannsbarn på St.Tropez. Gjør de bokresearch?