The Rules of Attraction

FILM: En amerikansk filmanmelder hadde som tommelfingerregel å stille spørsmålet: «Er denne filmen mer interessant enn en dokumentar om de samme skuespillerne som spiser lunsj?» Svaret i tilfellet «The Rules of Attraction» er «nei», for nok en gang dreier det seg om trendy ironisering over dypt ulykkelige, på overflaten akk så kyniske amerikanske collegestudenter med vill festing, dop og kjønnsliv på timeplanen døgnet rundt. Fenomenet tilhører opplagt virkeligheten, uten at verken regissør Roger Avary eller assisterende manusforfatter Bret Easton Ellis bryr seg med annet enn den utvendige skildring tilsatt noen kvikke replikker.

Ellis er som kjent forfatter av romanen «American Psycho», filmatisert med atskillig større hell. Her møter vi igjen hans figur Bateman (James Van Der Beek), nå med fornavnet Sean i stedet for som sist Patrick. Sean driver i dop og kvinnenedlegging, men er forelsket i Lauren (Shannyn Sossamon), som driver i dop, festing og vil miste dyden. Omkring virrer medstudentene, aktive innen dop, festing og samleie i påvirket tilstand. Og er det rart de er ulykkelige, stakkars, med så rike, alkoholiserte mødre som gjestespillende Faye Dunaway og Swoosie Kurtz?

Begge leverer for øvrig godt spill i sin sekvens, mens «The Rules of Attraction» som helhet oppviser noen fine prestasjoner og enkeltscener - uten å ville annet enn å registrere. Det eneste grunnleggende med denne filmen er dens overflatiskhet.