The Sandbeck Singers

Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Tom S. Lund, Eldar «The Trekkspillkiller» Vågan med flere sto i går fram som The Vidar Sandbecks for å skaffe litt gull for dem uten grønne skoger.

- Vi speller itte ei tone før det er peeng i kassa der borte, sa Vågan. Han hadde Vazelina-hatten bakpå skolten og et trekkspill som jobbet akkord.

Sekssylindret rockabilly

Nesten uten å ha øvd sammen satte The Sandbecks i gang uten å sveive opp motoren. Rett i tredje gir med den eventyrlige låta «Bildilla». Sekssylindret rockabilly.

Et samlet Egertorg smilte fra Oslo til Østerdalen - hjemstedet til en av landets største visesnekkere, Vidar Sandbeck. Han som i høst endelig fikk den hyllesten han fortjener. Gitarist Tom S. Lund har gravd fram et knippe Sandbeck-tekster, plukket musikere og sangere fra øverste hylle, og dermed ble det cd-plata «Gull i fra grønne skoger».

For en gjeng

Med en snau times øving i forkant, på bluesbaren Muddy Waters, ble årets Julemusikanter en tanke varmere.

Takket være de fire nevnte samt Guren Hagen, Anne Marie Giørtz, Aud Ingebjørg Heldaas, Gunnar Augland, Bjørn Holm, Roy Nikolaisen og Stein Bull-Hansen. Og, ikke minst takket være Sandbecks tekstskatter - som er en sart blanding av skillingsvise, livsvisdom, melankoli og humør for «Ola Torader» og han «Birger».

Da Sunde tok den klassiske slageren «Pengegaloppen», ble det taktfast klapping. Ikke for førjulas perverse kjøpepress eller dem som snubler i bunnlinja, klappsalvene var trekkfugler.

Østerdalen

De dro seg nordover mot skauen i Østerdalen. Opp dit det sitter en ung 85-åring fra Åsta.

Gjengen i går spilte og sang for den gode Julemusikant-sak.

Med viser fra den sorgmuntre hederstrubaduren.

KLAMPEN I BÅNN: Eldar Vågan (t.h.) og Øystein Sunde sammen med et knippe musikere satte Egertorget i lun og fin stemning i går ettermiddag. De spilte for Julemusikantene, vel vitende om at Vidar Sandbeck likte at de gjorde det. «Bildilla» swingte inn i granskauen.