«THANK YOU, COME AGAIN»: I 2007 ble plakater av den omstridte karakteren hengt opp på flere 7-Eleven-butikker i USA, for å promotere filmen «The Simpsons Movie ». Foto: NTB Scanpix
«THANK YOU, COME AGAIN»: I 2007 ble plakater av den omstridte karakteren hengt opp på flere 7-Eleven-butikker i USA, for å promotere filmen «The Simpsons Movie ». Foto: NTB ScanpixVis mer

«The Simpsons» dropper omstridt karakter: - Feigt

Den indiske butikkeieren Apu er ute av den populære serien for godt etter rasismeanklager, hevder Netflix-produsent.

Fra og med neste sesong vil den kontroversielle figuren Apu ikke lenger være i å finne i karaktergalleriet til serien «The Simpsons».

Avgjørelsen kommer etter månedsvis med debatt, der kritikerne sier at den indiske butikkeieren underbygger støtende stereotyper om indere i USA. Dette melder IndieWire.

STEREOTYP: Karakteren Apu anklages for å underbygge støtende fordommer om indere i USA. Foto: NTB Scanpix.
STEREOTYP: Karakteren Apu anklages for å underbygge støtende fordommer om indere i USA. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I april i år utlyste den indisk-amerikanske Netflix-produsenten Adi Shankar en manuskonkurranse, med mål om å løse «Apu-problemet».

Deltakerne konkurrerte om å skrive et manus som enten skrev karakteren ut av serien for godt, eller «utvikler ham på en måte som tar en figur som i utgangspunktet er produktet av et Harvard-utdannet, mannlig og hvitt manusforfatter-team, og forvandler ham til et friskt, morsomt og realistisk portrett av indere i USA.»

- Løser ingenting

Shankars håp var at Fox skulle produsere vinnermanuset som en episode av «The Simpsons». Da vinneren var kåret blant flere hundre bidrag, fikk han imidlertid beskjed fra et av programmets produsenter, at de hadde besluttet å fjerne karakteren helt.

- De kommer ikke til å gjøre et stort nummer ut av det, men de dropper karakteren helt og holdent, bare for å unngå kontroversen, sier Shankar til IndieWire.

Shankar understreker at han har fått informasjonen bekreftet fra flere kilder, deriblant medarbeidere som jobber tett med serieskaper Matt Groening.

Han mener avgjørelsen er en feil, og at den kolliderer med programmets tradisjon for skarp sosial satire.

- Hvis du lager et program som er ment som en kulturell kommentar, og du er redd for å kommentere kulturen, spesielt en kultur du selv delvis er ansvarlig for, da er du feig, sier han videre.

- Dette er verken et steg framover eller bakover. Det er et massivt steg sidelengs. Etter å ha lest alle manusene fra konkurransen, føler jeg at å omgå problemet på denne måten, ikke løser noen verdens ting.

Vinneren av Shankars konkurranse er Vishaal Buch, en lege fra Bethesda, Maryland. Som de fleste av konkurransens deltakere, hadde han aldri skrevet et TV-manus før.

I Buchs manus går Apu fra å være eieren av en lokal dagligvarebutikk, til å bli en framgangsrik forretningsmann. Flere kjente indisk-amerikanere fra amerikansk offentlighet dukker også opp- i episoden, i kjent «Simpsons»-stil.

- Samtalen er ødelagt

Debatten startet for alvor i fjor da komiker Hari Kondabolu ga ut dokumentaren «The Problem With Apu». Kondabolu kritiserte serieskaperne for å basere karakteren på utdaterte og rasistiske stereotyper.

- Alt med Apu er en vits. Og vitsen er at han er indisk, sier Kondabolu til The New York Times.

I filmen sier han også at Azarias Apu-stemme høres ut som «en hvit fyr som imiterer en annen hvit fyr som gjør narr av faren min», heller enn en faktisk indisk aksent.

«The Simpsons»-skaper Matt Groening har tidligere uttrykt motvilje mot å fjerne karakteren.

- Jeg elsker karakteren, sier han til The Independent.

- Og det sårer meg at Apu sårer andre. Men på den andre siden, nå er det kanskje for seint. Samtalen er ødelagt, alle nyansene er borte. Det føles ikke spesielt smidig.