- «The Sopranos» vil alltid bli stående som en milepæl i tv-historien

Ekspertene hyller mafiaserien.

(Dagbladet): Skuespiller James Gandolfini vil først og fremst bli husket for rollen som den hensynsløse, men mangefasetterte mafiabossen Tony Soprano i TV-serien «The Sopranos».

- Han var et geni. Alle som så ham, selv i de minste roller, kunne se det. Han er en av de største skuespillerne noensinne.
 
Slik beskriver Sopranos-skaper David Chase 51-årige Gandolfini.

- Mye av genialiteten fantes i de triste øynene hans. Jeg sa til ham flere ganger: «Du skjønner det ikke. Du er som Mozart», sier Chase i en kunngjøring.

Skuespilleren var på ferie i Italia med familien, før han skulle besøke filmfestivalen i Taormina for å motta en pris skulle også innom en filmfestival for å motta en pris. Seint onsdag kveld fikk han hjertestans, og ble kjørt til sykehus i all hast. Gandolfini ble erklært død onsdag klokka 22 norsk tid, etter gjentatte gjenopplivingsforsøk både i ambulansen og på sykehuset.

Gandolfini skal ha blitt funnet av sin 13 år gamle sønn, på hotellet Boscolo Exedra i Roma.

-  Milepæl i tv-historien
«The Sopranos» ble laget i seks sesonger fra 1999 til 2007, og er en av tidenes største TV-serie-suksesser. Millioner av fans verden over sørget i går over Gandolfinis uventede bortgang, og hyllet ham i sosiale medier.

- «Sopranos» vil alltid bli stående som en milepæl i tv-historien, sier Vegard Larsen, programleder for «Filmbonanza» i NRK.

SKAPEREN: David Chase skapte suksesserien «Sopranos». Her er han sammen med den avdøde skuespilleren James Gandolfini. Foto: AP
SKAPEREN: David Chase skapte suksesserien «Sopranos». Her er han sammen med den avdøde skuespilleren James Gandolfini. Foto: AP Vis mer

Serien ble TV-selskapet HBOs første enorme suksess, sammen med «Sex in the city». I ettertid kom selskapet med serier som «The Wire», «Six Feet Under», «Band of Brothers» og «Game of Thrones», og plasserte seg som en av verdens aller fremste leverandører av TV-drama.

- Serien kom på et tidspunkt da sitcomer som «Friends» og «Seinfeld» var de største seriene. Dette var noe nytt. Det var dyrere, proffere, og minnet om filmen i uttrykket, sier han, og trekker fram dialogen, komplekse karakterer og smart dialog.

- Etter at serien kom har man håpet på å finne en ny «Sopranos», sier Larsen.

Han trekker særlig fram Gandolfinis skuespill.

- Han hadde bare gjort småroller, biroller og teaterarbeid tidligere, og ble castet fordi han har evnen til å levere vanvittig overbevisende replikker og følelser. Mange av skuespillerne i serien kan fortelle noe bare i måten de ser på noen på.

- Endret landskapet
Asbjørn Slettemark driver krimbloggen OP-5 sammen med Aslak Nore. De har gjentatte ganger skrevet om «The Sopranos».

- Serien endret tv-landskapet til det det er i dag: Tunge, episke og kompliserte TV-serier det er litt vanskelige å forholde seg til, men som vi likevel elsker, sier han.

KRIMBLOGGER: Den tidligere Lydverket-programlederen Asbjørn Slettemark driver krimbloggen OP-5. Foto: Anders Grønneberg.
KRIMBLOGGER: Den tidligere Lydverket-programlederen Asbjørn Slettemark driver krimbloggen OP-5. Foto: Anders Grønneberg. Vis mer

- Tony Soprano er den klassiske TV-karakteren som vi følger gjennom godt og vondt. Særlig vondt. Vi lider med han, og håper han skal ta de riktige avgjørelsene, selv om han er en iskald drapsmann, sier Slettemark.

Mediesky
Til tross for den massive kjendisstatusen var Gandolfini en sky person, og takket nei til nesten alle intervjuforespørsler. Ofte med begrunnelsen «det er så mange andre skuespillere som er mer interessante enn meg».

I et intervju med Rolling Stone i 2001 beskrev han kjendisstatusen som ekkel.

- Faren min sa det en million ganger, vi er bønder. Det er litt merkelig for meg å bli behandlet annerledes enn andre, og jeg er ukomfortabel med det. Jeg vil ikke ha noe med privilegier å gjøre, sa Gandolfini.

Han etterlater seg kona Deborah Lin, deres ni måneder gamle datter . Gandolfini har også og sønnen Michael (13) fra et tidligere ekteskap.

FILMBONANZA: Vegard Larsen mener alle leter etter en ny «Sopranos». Foto: Torbjørn Berg
FILMBONANZA: Vegard Larsen mener alle leter etter en ny «Sopranos». Foto: Torbjørn Berg Vis mer