«The Thing» er endelig identifisert

Ble funnet i 2011. Først nå skjønner forskerne hva det er.

MYSTERIUM: Med utseende som en sammenkrøllet punktert ball har forskere lenge stusset over «The Thing». Foto: NTB Scanpix
MYSTERIUM: Med utseende som en sammenkrøllet punktert ball har forskere lenge stusset over «The Thing». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nesten ti år etter at forskere fant et fossil i Antarktis som lignet en punktert ball, er det identifisert som det nest største egget som er funnet noensinne.

En gruppe chilenske forskere fant det 28 centimeter lange fossilet i 2011. Det fikk tilnavnet «The Thing» etter science fiction-filmen med samme navn fra 1982, og i mange år var det ingen som skjønte hva det var.

Forslaget om at det kunne være et egg, dukket opp i 2018. Med utseende som en sammenkrøllet punktert ball eller en forvokst bakt potet som har falt sammen, var det ikke en åpenbar teori. Det var heller ikke noe skjelett inni fossilet.

Nytt navn

- Analyser viste at det hadde en lagstruktur som minnet om en myk membran, med et mye tynnere hardt lag utenpå, noe som antydet at det kunne være et egg med mykt skall, sier Lucas Legendre ved University of Texas i Austin. Han er hovedforfatter av en vitenskapelig artikkel om egget, som nå har fått navnet Antarcticoolithus.

- Dette er med god margin det største myke egget som er funnet. Det er svært sjelden man finner godt bevarte myke egg, og vi ante ikke at de kunne bli så store, sier Legendre. Hans hypotese er at det 68 millioner år gamle egget ble lagt av et reptil som levde i havet, muligens en utdødd havslange eller øgle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer