«The Twist» er den største hiten

Billboard har rangert de siste 50 åras 100 mest populære låter.

(Dagbladet.no): I 1958 lanserte Billboard, det ukentlige magasinet om og for den amerikanske musikkindustrien, Hot 100.


Hot 100 var en helt ny type liste - selv kaller de den revolusjonær - som ikke baserte seg på enten radiospilling eller salg, men begge deler. Senere har også (lovlig) digital nedlasting blitt tatt med i beregningen.

På denne måten mener bladet å få oversikt over hvilke låter som til enhver tid er landets mest populære.

«The Twist» øverst

I anledning 50-årsjubileet til Hot 100, har Billboard regnet seg fram til de hundre mest populære låtene i USA de siste femti åra.


Gjennom et
sinnrikt vektingssystem har eldre utgivelser fått poengsummer som skal gjøre det mulig for dem å konkurrere med de nye hitenes mer omfattende tellesystem.

Øverst troner Chubby Checkers «The Twist» fra 1960, en vinner som av flere, inkludert artisten selv, beskrives som verdig.


- Jeg er glad for at de endelig anerkjenner den, sier Checker
til nyhetsbyrået AP.

MEST POPULÆR: Chubby Checker står bak USAs mest populære låt de femti siste åra. Hans «The Twist» gikk dessuten helt til topps på Billboards Hot 100 ved to forskjellige anledninger. Foto: SCANPIX
MEST POPULÆR: Chubby Checker står bak USAs mest populære låt de femti siste åra. Hans «The Twist» gikk dessuten helt til topps på Billboards Hot 100 ved to forskjellige anledninger. Foto: SCANPIX Vis mer

Han er ikke snauere enn at han sammenligner låten sin med telefonens oppfinnelse, fordi den var den første som fikk mennesker til å danse individuelt (altså ikke som par, journ.anm.) til rytmen.

Nittitallshits

Tidenes hundre Hot 100-låter er likevel ikke en rangering tar hensyn til musikalsk kvalitet.


- Dette er rett og slett en indikasjon på hvor godt disse sangene gjorde det på Hot 100 i sin tid. Vi sier ikke at det er de mest minneverdige sangene, det vil være nærmest umulig å avgjøre. Alle har sin subjektive opplevelse, sier Billboards listedirektør Geoff Mayfield til AP.

Store hits fra nittitallet er godt representert i toppsjiktet. Bak Checker finner vi Santana og Rob Thomas\' «Smooth» (1999), på fjerde ligger LeAnn Rimes\' «How Do I Live» (1997), på femte Los Del Rios «Macarena» (1996), og på tiende Toni Braxtons «Un-Break My Heart» (1996).

The Beatles klarer såvidt å komme seg inn på topp ti med «Hey Jude», mens Elvis både er langt nede og sørgelig underrepresentert på lista.

Hot 100 startet høsten 1958, og følgelig er bare låter sluppet etter det tidspunktet tatt med. Mellom 1956 og sommeren 1958 hadde Presley 13 nummer én-hits som ikke har blitt vurdert i denne sammenhengen.

«The Twist» er den største hiten
LA OSS TWISTE IGJEN... Som vi gjorde i fjor sommer. Chubby Checker danser twist i forbindelse med lanseringen av hans nyeste plate «Knock Down The Walls».