The Two Towers

DVD: Endelig er den her: Den utvidede 4-disc versjonen av «To tårn». Filmen er 35 minutter lengre - det står 42 minutter på omslaget, men da er sju minutter med ny rulletekst tatt med - og det er om ikke en enda bedre film, så i hvert fall en litt morsommere.

Mye av det går på at flere scener med Gimli, Merry og Pippin er utvidet, eller helt nye.

Motivasjonen til Boromir og hans bror Faramir, som begge var/er alvorlige trusler mot hele oppdraget, blir tydeligere - kort sagt: Den lengre versjonen gjør historien mer nyansert og bedre.

Teknisk er filmen en ren nytelse, bilde og lyd (både 5.1 og DTS) er som forventet tipp topp.

Og så er det alt ekstramaterialet. Tro meg, det er det virkelig mye av. Selv de som har stått aller først i køen når kinobillettene ble lagt ut, vil bli tilfredsstilt. For sjansen er stor for at alt du måtte ønske å vite om «den vanskelige andrefilmen», er med.

Og som med spesialutgaven av «The Fellowship of the Ring» er dokumentarene forseggjorte og fri for reklame-voice-over.

Spesielt er det interessant å se hvordan de ga liv til Gollum.

Den dataskapte karakteren imponerer, og når du får et innblikk i hvor komplisert det var å levendegjøre ham, blir det enda mer imponerende. Det er også ikke mindre enn fire forskjellige følgekommentarer. Regissør, manusforfattere, skuespillere samt produksjonsteam diskuterer i detalj sitt prosjekt. Grunnet tidsnød har jeg ikke rukket over alt, men har fått med meg nok til å konstatere at regissør Jackson og hans manusforfattere er både taleføre og ærlige. Noe av magien forsvinner kanskje når du får høre hvordan de speilvendte scener som allerede var brukt i den første filmen, men det er like forbannet et strålende stykke arbeid som serveres. Skuespillerkommentaren er overraskende morsom, ikke minst grunnet bidrag fra Billy Boyd (Pippin) og Dominic Monaghan (Merry), som synes og høres til forveksling lik skikkelsene de spiller.

Fin oppvarming foran «Atter en konge». Et must.