«The Voice»-mentorene advarer mot kontrakt

- Ideelt sett burde de ikke måtte skrive under på en kontrakt i det hele tatt, sier Sondre Lerche.

ADVARER: Sondre Lerche og resten av «The Voice»-mentorene er kritiske til omfattende kontakter, og mener at det beste hadde vært om de slapp å skrive under på noen kontrakter. Neste fredag er det finale i sangkonkurransen. Foto: TV 2
ADVARER: Sondre Lerche og resten av «The Voice»-mentorene er kritiske til omfattende kontakter, og mener at det beste hadde vært om de slapp å skrive under på noen kontrakter. Neste fredag er det finale i sangkonkurransen. Foto: TV 2Vis mer

(Dagbladet): - Vi har ikke innsyn i kontraktene, men jeg vil anta at ettersom det er et internasjonalt konsept, så er det tøffe vilkår, sier Magne Furuholmen til Dagbladet.  

I motsetning til Furuholmen har Dagbladet tilgang til et eksemplar av den omfattende kontrakten som alle «The Voice»-deltakerne har måttet skrive under på.

Som Dagbladet skrev i desember, får vinneren en platekontrakt og avtale om utgivelse av ett album - men alle som kommer til finalerundene i programmet forplikter seg til langt mer.

Opsjon på album De forplikter seg til å gi Universal Music opsjon på en artistavtale som sikrer plateselskapet full kontroll - med opsjon på tre album, managementrettigheter, såkalt forlagskontrakt, rett til andel av merchandise-salg og andel av betaling for konserter og eventjobber.

I tillegg har deltakerne hatt taushetsplikt i forhold til om de er videre eller ikke. 

Både Gramarts daglige leder Elin Aamodt og Lars Lillo-Stenberg advarte mot kontrakten i desember.

Om en uke er det finale i «The Voice», og mentor Sondre Lerche er kritisk til normen om at deltakere i slike program må forplikte seg til enkelte plateselskap.   

- TØFFE VILKÅR: Magne Furuholmen oppfordrer deltakerne til å være oppmerksomme på hva de skriver under på. - Går man inn i løvenes hule, så bør man gjøre det med åpne øyne, sier han. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
- TØFFE VILKÅR: Magne Furuholmen oppfordrer deltakerne til å være oppmerksomme på hva de skriver under på. - Går man inn i løvenes hule, så bør man gjøre det med åpne øyne, sier han. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Ideelt sett burde de ikke måtte skrive under på en kontrakt i det hele tatt, sier han til Dagbladet.  

Reforhandler kontrakt Den svenske «The Voice»-kontrakten fikk knallhard kritikk hos våre naboer i januar.

- Det er absolutt blant det verste jeg har sett, sa Musikerförbundets jurist Per Herrey till Sveriges Radio.    

Den svenske kontrakten ble endret etter den store debatten, og nå er det også samtaler på gang i den norske leiren.

Kontrakten alle de norske «The Voice»-deltakerne måtte skrive under på er nemlig en intensjonsavtale, og nå forhandler de gjenværende finalistene med Universal om endringer i denne avtalen og noen nye punkter.  

- Vi er i løpende dialog med finalistene for å gjøre nasjonale tilpasninger, men ettersom innholdet er konfidensielt ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Kjell Harald Wiik som representerer Universal i forhandlingene.

- Løvenes hule Hanne Sørvaag, en av fire norske mentorer, er en rutinert låtskriver og artist. Hun har selv erfaring fra å skrive under på ugunstige kontrakter på starten av karrieren. 

- Deltakerne forplikter seg på en måte man i utgangspunktet ikke burde gjøre, men samtidig får de en mulighet de aldri vill fått ellers. Det er et valg de må ta, sier hun.        

MENTORENE: Med lang erfaring i musikkbransjen er de fire mentorene skeptiske til at deltakere i talenkonkurranser må skrive under på omfattende kontrakter med plateselskap. Fra venstre: Sondre Lerche, Hanne Sørvaag, Yosef Wolde-Mariam  og Magne Furuholmen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MENTORENE: Med lang erfaring i musikkbransjen er de fire mentorene skeptiske til at deltakere i talenkonkurranser må skrive under på omfattende kontrakter med plateselskap. Fra venstre: Sondre Lerche, Hanne Sørvaag, Yosef Wolde-Mariam og Magne Furuholmen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Mest erfaring av mentorene har nok Magne Furuholmen, og også han advarer de norske finalistene.

Furuholmen forteller at Aha skrev under sin første kontrakt etter 24 timer med forhandlinger, og at de fikk en karriere på kjøpet.  

- Går man inn i løvenes hule, så bør man gjøre det med åpne øyne, sier han.