Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

The Beatles er fortsatt toppen av 60-talls nostalgi

«The White Album»-feber 50 år etter at plata erobret verden

Hva er det med dette overflødighetshornet?

BEATLES 1968: Tok verden med storm med den springende, varierte, stormfulle og poetiske dobbeltplata "The White Album". Foto: Universal
BEATLES 1968: Tok verden med storm med den springende, varierte, stormfulle og poetiske dobbeltplata "The White Album". Foto: Universal Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGEN SOM OPPLEVDE den, glemmer forventningen som hersket foran utgivelsen av The Beatles’ niende plate. Og sannelig kom noe ingen hadde ventet: En dobbeltplate med cover hvitt som et vinterlandskap og innermapper svarte som natta. Vedlagt var et svært ark med alle tekster og fire fargefotografier av Beatles-medlemmene, tatt av fotografen John Kelly. Albumet var designet av pop art-kunstneren Richard Hamilton. Alt ga inntrykk av beregnet perfeksjon, av ro og harmoni. Men når man satte på plata, sprikte den i alle retninger, en kreativ lavastrøm av eksplosiv musikk.

FLERE UTGAVER: Det kommer fire forskjellige jubileumspakker av «The White Album». Her er en av vinylutgavene.
FLERE UTGAVER: Det kommer fire forskjellige jubileumspakker av «The White Album». Her er en av vinylutgavene. Vis mer

SIDEN VI LEVER i reprisenes tidsalder, blir «The White Album»-jubileet selvsagt feiret med faner og flagg av plateselskapet Apple. Plata selges nå i fire forskjellige jubileumsutgaver som spenner fra en tre CD’ers versjon til 249 kroner til et luksusmonster til 1490, med egen bok, blu-ray versjon i stereo og mono, pluss seks CD’er som inluderer ny miks og opptak av humørfylte, akustiske demoer av en rekke av sangene. Dessuten fins det hele i vinyl, med to eller fire LP’er. Plateforretningene rapporterer om opptil flere kunder som uten å nøle har sikret seg alle fire utgaver.

HER HJEMME har forfatteren og musikeren Pedro Carmona-Alvarez oppfylt en tjue år gammel drøm og utgitt en dobbeltplate kalt «The Beatles Revisited», signert bandet Moonpedro & The Gold Fish. Den kommer presis til jubileet og er hva opphavsmannen kaller en «dekonstruert» utgave av «The White Album». For oss som kan originalen utenat, er den en stor opplevelse, full av oppfinnsomhet. Skeive versjoner, iblant så vidt gjenkjennelige i sine fantasirike arrangementer. Et selvsagt klenodium for alle «The White Album»-fantaster.

NORSK VARIANT: Pedro Cormona-Alvarez har lenge drømt om å lage en egen versjon. 22. november blir den utgitt som CD og vinyl..
NORSK VARIANT: Pedro Cormona-Alvarez har lenge drømt om å lage en egen versjon. 22. november blir den utgitt som CD og vinyl.. Vis mer

OG DE ER mange. Det fins visstnok en forretning i Mexico som bare kjøper og selger eksemplarer av «The White Album». Men du behøver ikke dra så langt. I New York har en kunstner stilt ut over 700 eksemplarer i et kunstgalleri. En annen samler skriver på nettet at han har 2207 plater og gjerne kjøper flere. Det første opplaget av LP'en var påtrykt et eget serienummer. Som Hamilton kommenterte. «Det ga en illusjon av eksklusivitet, et begrenset opplag på fem millioner.» Nummer fem har visstnok gått for et par hundre tusen kroner. Ringos eksemplar hadde nummer én og er blitt auksjonert bort for 790 000 dollar.

SELVSAGT ER vi noen stykker som husker førsteopplevelsen av plata. En klassekamerat hadde vært tidlig ute og bestilt noen eksemplarer fra England (min har nummer 0517181). For en fantastisk gutteromsopplevelse! 30 sanger, hvorav man også pliktskyldigst hørte gjennom hele nummer 29, Lennons eksperimentelle «Revolution 9». I hvert fall én gang. De andre sangene gynget igjen og igjen gjennom hjernens ekkokammer. De sitter der ennå, sammen med alle anekdotene, intrigene, ryktene og de crazy fortellingene om platas tilblivelse. Folklore, fra rockens vidunderlige verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!