<strong> HEDERSPRIS:</strong>  Thea Steen i sitt hjem på Frogner i Oslo. Hun tildeles Kreftforeningens Hederspris

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HEDERSPRIS: Thea Steen i sitt hjem på Frogner i Oslo. Hun tildeles Kreftforeningens Hederspris Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Thea Steen tildeles Kreftforeningens hederspris

- Uvitenheten er grusom. Jeg har vært her før, men jeg blir aldri vant til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg føler at det er julaften. Det er så stort at jeg skal få denne prisen og jeg syns det er veldig stas, sier Thea Steen.

Hun er tildelt Kreftforeningens hederspris, etter arbeidet hun har gjort for å få jenter til å ta celleprøve og sjekke seg for livmorhalskreft.

- Uvitenheten er grusom Sammen med daværende Det Nye-journalist Sofia Storhaug, tok Steen intiativ til kampanjen #sjekkdeg. Kampanjen, som ble lansert sammen med Det Nye og Kreftforeningen, oppfordret unge kvinner til å ta celleprøve og sjekke seg for livmorhalskreft. Samtidig blogger hun om livet med sykdommen.

Dette førte til at 6500 flere jenter sjekket seg for livmorhalskreft, en diagnose Steen selv har kjempet mot i ett år.
 
Legene avsluttet nylig cellegiftkuren fordi den ikke har ønsket effekt. Akkurat nå kan ikke Steen gjøre annet enn å vente.

- Uvitenheten er grusom. Jeg har vært her før, men jeg blir aldri vant til det. Det er som en ukjent bølge og jeg vet aldri hvordan jeg skal takle det, sier hun.

Om én uke skal Steen igjen til Radiumhospitalet for å ta nye prøver. Igjen skal de sjekkes, analyseres og testes. Og igjen skal hun vente.

- Det er det vanskeligste med hele sykdommen. Jeg føler jeg sitter på et venterom uten kølapp og jeg aner ikke når det er min tur, sier hun.

Steen bor nå på Frogner i Oslo sammen med lillesøster Tonje. Moren Tove bor sammen med dem i perioder.

- Et ekkelt kryp De siste åra har det vært en kraftig nedgang i antall og andel unge jenter som sjekker seg. Jenter på 25-29-år har den aller dårligste dekningen i livmorhalsprogrammet. Men for første gang på 20 år er det en markant økning.

Høsten 2014 slutten Steen som journalist i Dagbladet og flyttet til New York for å jobbe som frilansjournalist. Et halvt år senere fikk hun beskjeden så mange frykter. Hun hadde kreft.

Hun pakket en liten bag, reiste hjem og var innstilt på være tilbake i New York etter kort tid. Slik ble det ikke. Kreften slapp ikke taket og i januar kom tilbakefallet.

- Nå sitter jeg her med den samme kreften inne i meg. Jeg har noe inni meg som har sitt egent liv og som kan vokse hissig. Men hva kan jeg gjøre? Jeg kan ikke bli en slave for det ekle krypet.

<strong> HJEMME:</strong>  Thea Steen hjemme i sin leilighet på Frogner i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HJEMME: Thea Steen hjemme i sin leilighet på Frogner i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Og samtidig som Steen kjemper mot kreften, jobber hun for at ikke andre skal havne i samme situasjon.

- Hedersprisen henger høyt og deles ut til et menneske som har gjort noe utenom det vanlige og som har gjort en forskjell i andre menneskers liv. Thea har brukt sin historie til å nå ut til unge kvinner, så de ikke skal komme i hennes situasjon. Med dette kan hun ha reddet liv, sier generalsekretær i kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Og innsatsen koster krefter.

Som 26-åringer flest - Jeg har fått til ting som er større enn meg selv. Det har kostet mange krefter som jeg ikke har. Men jeg får så mye tilbake at jeg går i pluss. I tillegg får jeg tankene bort fra sykdommen.

- Tenker du mye på framtida?

- Jeg tror jeg tenker på framtida like mye som 26 åringer flest. Jeg tenker ikke at den ikke er der, men jeg har perioder hvor jeg er mer destruktiv enn andre. Jeg vet jo ikke om jeg har noen framtid, men det vet for så vidt ikke du heller.

Akkurat nå har hun og framtida et avstandsforhold. Men den er der, det føler hun på seg.

<strong> MED MOR:</strong>  Moren Tove Steen bor sammen med Thea og søsteren i perioder. Foto: Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MED MOR: Moren Tove Steen bor sammen med Thea og søsteren i perioder. Foto: Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer