Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Theisen var et ikon

Eli Kari Gjengedal mener den kjente meteorolog har betydd mye.

- TRIST: Værmelder i TV 2, Eli Kari Gjengedal, har møtt Vidar Theisen flere ganger. Hun beskriver ham som et forbilde og et ikon.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TRIST: Værmelder i TV 2, Eli Kari Gjengedal, har møtt Vidar Theisen flere ganger. Hun beskriver ham som et forbilde og et ikon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag ble det kjent at den folkekjære statsmeterologen Vidar Theisen (79) er død. Han meldte både lettskyet bris, sol og regn i en årrekke på NRK, og har med sin karakteristiske væremåte satt spor hos både kolleger og seere.

Værmelder på TV 2, Eli Kari Gjengedal, har møtt Theisen flere ganger.

- Dette var veldig trist å høre. Jeg har hatt gleden av å møte ham ved flere anledninger etter han gikk av med pensjon. Han var på mange måter slik vi så han på tv. Han virket beskjeden og var veldig hyggelig, sier Gjengedal til Dagbladet.

- Ikon Hun har selv aldri jobbet med ham, men mener han har vært til stor inspirasjon.

- Slik han framsto på tv var han et ikon. Han hadde sin helt egen stil, og var med på å legge malen for værmeldinger på tv - han var jo med helt fra starten. Han hadde også en enorm evne til å huske statistikker, sier Gjengedal.

Vidar Theisen oppnådde kultstatus som værmelder på NRK, hvor han jobbet i over 20 år - fra 1980 til han gikk av med pensjon i 2001. Theisen ble så populær at han fikk sin egen fanklubb.

- Stakkato Gjengedal husker godt at hun satt hjemme som barn å så Theisen foran Norgeskartet.

- Som seer vokse jeg opp med ham og hvordan han loste oss gjennom sendinga. Med sin litt stakkato måte å snakke på gjorde han seg veldig bemerket. I forhold til hvordan vi jobber med tv i dag, er den egentlig helt feil, men det ga ham særpreg, sier Gjengedal og legger til:

- Jeg tror absolutt han har vært et forbilde for mange.

- Godt menneske Tidligere nyhetsanker i NRK, Per Ståle Lønning (62), jobbet tett med Theisen. Han husker meteorolog svært godt, og beskriver ham som en stille og rolig mann.

KJENT SYN:   Her er statsmeteorolog Vidar Theisen foran værkartet i NRK i 1980.
Foto: SCANPIX
KJENT SYN: Her er statsmeteorolog Vidar Theisen foran værkartet i NRK i 1980. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han var et godt menneske, det har han alltid vært. Han hadde en spesiell stil til å være på tv, og den var ikke i tråd med det man lærte på kurs, likevel gikk han rett i hjerte på folk og inn i den norske folkesjela, sier Lønning til Dagbladet.

Han tror det nettopp var den karakteristiske talemåten som ga ham særpreg.

- Det var ingen andre som han. Theisen var unik, sier Lønning.

Lønning forteller at Theisen tok sitt arbeid med alvor og gjennomførte det med stor profesjonalitet.

- Han hadde lite sans for sjudagersvarselet. Han mente at man ikke kunne stole på de varselet for de siste dagene i uka, og var derfor imot det, forteller Lønning.

- Fagmann Også tidligere nyhetsanker i NRK, Einar Lunde, jobbet tett sammen med Theisen alle årene meteorologen var i NRK. Han opplever nyheten om Theisens bortgang svært trist.

- Han var sjenert, men han var en meteorolog profesjonell til fingerspissene. Jeg tror han tross sin sjenanse trivdes med å skulle formidle værmeldingen. Han var i det hele tatt en fagmann av de sjeldne, sier Lunde til Dagbladet.

Lunde beskriver den kjente meteorologen som en stillfaren mann.

- Jeg hadde diverse prater med ham opp gjennom årene, og da han tødde han litt opp. Jeg merket en veldig varm, hjertelig og omsorgsfull person bak et ytre som kanskje kunne være litt misvisende noen ganger. Han var preget av en sjenanse, men han engasjerte seg aktivt i menighetsrådet på Stovner og var en fin, troende kristen. Det var veldig hyggelig å møte ham også på den måten. Han engasjerte seg og tok ansvar, sier Lunde.

- GODT MENNESKE:  Tidligere journalist i NRK, Per Ståle Lønning, jobbet mye med Vidar Theisen og omtaler ham som et godt menneske. 

Foto: Anniken C. Mohr/Dagbladet
- GODT MENNESKE: Tidligere journalist i NRK, Per Ståle Lønning, jobbet mye med Vidar Theisen og omtaler ham som et godt menneske. Foto: Anniken C. Mohr/Dagbladet Vis mer

Lunde satte stor pris på samarbeidet de hadde i Dagsrevyen, og forteller at Theisen alltid var til å stole på.

- Noe av det som gjorde ham så populær var at han hadde sin egen stil, stemme, han var veldig tydelig og nøyaktig. Han ble lett å karikere, det ble lagget mange morsomme karikaturer av ham, blant annet av Trond Kirkevaag. Den tror jeg han koste seg glugg i hjel av, sier Lunde, som vil minnes Theisen så lenge han lever med stor glede og takknemlighet.

- Fagmann:  Tidligere nyhetsanker i NRK, Einar Lunde, beskriver Vidar Theisen som en fagmann. Foto:  Nina Hansen/Dagbladet
- Fagmann: Tidligere nyhetsanker i NRK, Einar Lunde, beskriver Vidar Theisen som en fagmann. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media