TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» har premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer

«Thelma» blir Norges Oscar-kandidat

Joachim Trier trakk det lengste strået og blir Norges representant i Oscar-kategorien Beste ikke-engelskspråklige film.

(Dagbladet/NTB): «Fluefangeren», «Hoggeren» og «Thelma» var de tre av totalt 28 norske langfilmer som konkurrerte om å bli Norges representant i Oscar-kategorien Beste ikke-engelskspråklige film.

Den norske Oscar-komiteen består av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet.

Triers film beskrives som en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter.

I oktober starter det amerikanske filmakademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences arbeidet med å legge til og sile ut filmer som er aktuelle. Det er flere runder før den endelige listen på fem kandidater kunngjøres 23. januar 2018. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 4. mars.

Kjennes i kroppen

«Thelma» er en slik film som kjennes i kroppen. Den er helt og holdent seg selv og samtidig dypt gjenkjennelig. Den har blitt kalt en skrekkfilm, men det virker mer presist å si at den benytter seg av skrekkfilmens grep for å få fortelle en sterk historie om undertrykkede følelser, forbudt lidenskap og personlig frigjøring, skrev Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad i sin anmeldelse av filmen.

På Blindern møter den nyinnflyttede vestlandsjenta filmen er oppkalt etter mystiske Anja på lesesalen. Følelsene hun etter hvert utvikler for Oslo-studenten forvirrer henne, og med tida lar hun seg hengi til dem - til tross for sin sterke, religiøse bakgrunn. Parallellt med dette opplever Thelma uforklarlige og sporadiske epileptiske anfall, som peker mot en mystisk fortid.

Krevende skuespill

- Det var en litt uvanlig prosess, fordi dette er en spenningsfilm, med ekstremt mye fysisk krevende arbeid fra skuespillerne. Vi måtte finne noen som var modige, fortalte regissør Joachim Trier til Dagbladet under Filmfestivalen i Haugesund.

Thelma spilles av 23 år gamle Eili Harboe, kjent fra blant annet «Bølgen» og «Kyss meg for faen i helvete». Musiker Kaya Wilkins (26) har rollen som Anja, en vennlig og mystisk jente som hovedpersonen begynner å falle for.

- Da jeg leste manuset, tenkte jeg med en gang at det handlet om de undertrykte følelsene til Thelma og de mystiske kreftene hun innehar. Det er mye forvirring rundt det som utspiller seg, og jeg tror seerne kommer til å bli overrasket, sa Harboe til Dagbladet.

«Thelma» åpnet filmfestivalen i Haugesund og mottok kritikerprisen der. Den er i tillegg invitert til filmfestivalene i Toronto og New York.

Med spillefilmdebuten «Reprise» var Trier Norges Oscar-kandidat i 2006. Siden har han laget «Oslo, 31. august» og «Louder Than Bombs», som vant Nordisk råds filmpris, før årets film.