BERØMT COVER: Thelonious Monk poserer som fransk motstandsmann på coveret til albumet «Underground» (1967). Bildet ble arrangert og tatt av Steve Horn og Norman Griner, og coveret vant en Grammy-pris. Legg merke til at til og med en levende ku er dratt inn i fotostudio.
BERØMT COVER: Thelonious Monk poserer som fransk motstandsmann på coveret til albumet «Underground» (1967). Bildet ble arrangert og tatt av Steve Horn og Norman Griner, og coveret vant en Grammy-pris. Legg merke til at til og med en levende ku er dratt inn i fotostudio.Vis mer

IDEER

Thelonious Monk - pianisten som revolusjonerte jazzmusikken

100 år siden bebopens far ble født.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I de første åra på 1960-tallet, etter en tjue års karriere i amerikansk jazz, nådde pianisten Thelonious Monk et høydepunkt i sin berømmelse. Albumene gikk unna, konsertene var utsolgt. 28. februar 1964 hadde Time Magazine Monk på coveret.

Monk hadde kontrakt med selskapet Columbia. I 1967 gjensto to plater. Salget hadde gradvis minket, ikke bare for Monk, men for jazz i sin alminnelighet. Columbias designsjef Jon Berg fikk ideen å fri til den nye generasjonen ungdom. Monk skulle bli et revolusjonært ikon.

Slik ble fotografiet som pryder plata «Underground» (1968) til. Et studio ble pyntet som et hemmelig skjulested for franske motstandsfolk under andre verdenskrig. Håndgranater og maskingevær ble skaffet til veie. Statister illustrerte en Gestapo-fange og en Mata Hari-aktig skjønnhet med hvit alpelue. På veggen henger et bilde av Charles de Gaulle.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn