SKAL REDDE HELLAS: Thom Feeney vil samle inn enorme summer for å hjelpe det greske folket ut av gjeldskrisa. Så langt har 82 000 mennesker bidratt.
AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
SKAL REDDE HELLAS: Thom Feeney vil samle inn enorme summer for å hjelpe det greske folket ut av gjeldskrisa. Så langt har 82 000 mennesker bidratt. AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'NVis mer

Thom (29) vil samle inn 14 milliarder kroner til Hellas

- Det blir en seier for folket, sier den optimistiske briten. Så langt har 82 000 mennesker lovet penger til å hjelpe den greske økonomien.

(Dagbladet): Løsningen på de greske pengeproblemene kan være nærmere enn en skulle tro: Britiske Thom Feeney forsøker å folkefinansiere (crowdfunde) nok penger til å betale en solid del av den greske statsgjelda.

Ifølge prosjektbeskrivelsen på crowdfunderen IndieGoGo er Feeney lei av handlingslammede parlamentarikere: 

«All denne somlinga over Hellas begynner å bli kjedelig. Europeiske statsråder strammer muskler og vurderer om de kan hjelpe det greske folket etter ei. Hvorfor kan ikke folket heller trø til?» spør Feeney i sin prosjektbeskrivelse.

14 milliarder Det er et hårete mål 29-åringen fra Yorkshire har satt seg, for håpet er å samle inn 1,6 000 000 000 euro, eller cirka 14 milliarder norske kroner, innen uka er omme.

- Jeg mener vi må investere for å få noe til å vokse, enten det er snakk om en person, et selskap eller et land som Hellas, sier han til The Independent

Ettersom det bor 503 millioner mennesker i EU, har den håpefulle briten regnet seg fram til at hver EU-borger kun må bidra med tre små euro for å nå det store målet.

Frister med postkort av Tsipras og Ouzo Er man villig til å gi 6 euro, loves en gresk salat med fetaost og oliven som takk for innsatsen. Er du derimot kun villig til å skilles med 3 euro, får et du et postkort med bilde av den greske statsministeren Alex Tsipras. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men smeller du til og sender 10 euro til prosjektet, kan du glede deg til ei god flaske Ouzo i posten. Et flashback til Kreta-sommeren 2001 kanskje, og en trøst dersom EU-toppene ikke blir enige om den greske bankskjebnen. 

Det er vanlig at dem som bidrar til å folkefinansierer prosjektet får en takk, relativ til summen som doneres. 

I skrivende stund har over 82 000 mennesker lovet penger til prosjektet, som da har samlet inn over 1,4 millioner euro, drøyt 12 millioner norske kroner. 

- Ikke kødd - Det virker til å være en kampanje i media for å fortelle oss at kutt og nedskjæringer er nødvendig for å skape vekst, og det virker ikke helt logisk for meg. Jeg tror dette blir en seier for folket, fortsetter han.

Så er spørsmålet: Er dette bare en spøk?

«Nei. Folkefinansiering kan virkelig hjelpe fordi det egentlig bare handler om å bidra og gjøre noe. Jeg er lei av at situasjonen rundt Hellas går i sirkler» skriver Feeney. 

1,4 MILLIONER - AND COUNTING: Rundt 12 millioner kroner er samlet inn til nå. Feeney gir seg ikke. Det er fem dager igjen til fristen på innsamlinga løper ut. Foto: Skjermdump IndieGoGo.
1,4 MILLIONER - AND COUNTING: Rundt 12 millioner kroner er samlet inn til nå. Feeney gir seg ikke. Det er fem dager igjen til fristen på innsamlinga løper ut. Foto: Skjermdump IndieGoGo. Vis mer