Thomas og Harald vinner duellen

«Senkveld» slår kraftig tilbake mot «Kodenavn Hunter» i kampen om seerne på fredagskvelden.

Etter å ha blitt banket av «Kodenavn Hunter» den første fredagen, har «Senkveld» vunnet den knallharde konkurransen om seerne tre fredager på rad. TV 2s talkshow har fått over 100 000 flere seere, mens NRKS krimserie har mistet mer enn 150 000 seere.

- Når seertallet faller så mye fra første til fjerde episode, så er det overraskende, selv om vi er innenfor vårt mål om å nå over 600 000 seere, sier dramasjef Hans Rossiné i NRK til Dagbladet.

Han synes det er vanskelig å si hva som er årsaken, men peker på at serien også kan ses i repriser, på nettet og på dvd.

- Det er totaltallet som er viktig for oss. Jeg tror de fleste vil se «Senkveld» direkte på fredagskvelden, mens de godt kan se «Kodenavn Hunter i reprise».

Angrer ikke

Dramasjefen viser til at 70 prosent av dem som følger serien «True Blood» på HBO, ser den til andre tider enn første visning.

- Men det er ikke noen unnskyldning for «Kodenavn Hunter». Realiteten er at seertallet faller.

- Angrer du at serien ble satt opp på samme tid som «Senkveld»?

TAR TILBAKE FREDAGSKVELDEN: «Senkveld» har vunnet kampen tre fredager på rad. Foto: SCANPIX
TAR TILBAKE FREDAGSKVELDEN: «Senkveld» har vunnet kampen tre fredager på rad. Foto: SCANPIX Vis mer

- Nei. Skulle vi sendt serien til tradisjonell krimtid på torsdager, hadde vi også møtt tøff konkurranse. Da sender jo TV 2 «Torsdagsklubben», sier NRKs Hans Rossiné.

Overrasket

Programdirektør Nils Ketil Andresen i TV 2 er overrasket over seerutviklingen.

- Jeg trodde det skulle bli jevnt løp mellom de to programmene, så jeg hadde ikke forventet at «Senkveld» skulle komme så sterkt tilbake.

TV 2-sjefen tror oppslutningen har sammenheng med at «Senkveld» er et bra og godt innarbeidet produkt.

- Det er heller ingen tvil om at redaksjonen har vært kjempeskjerpet, som følge av å møte så sterk konkurranse fra «Kodenavn Hunter». Jeg synes de har laget veldig gode programmer, sier Andresen.

Medieeksperter Dagbladet har snakket med, hadde ikke ventet at «Senkveld» skulle slå så sterkt tilbake.

- Det er helt naturlig at «Kodenavn Hunter» faller etter første episode, men jeg er overrasket over at fallet er så stort og at «Senkveld» gjør det så bra, sier tv-ansvarlig Espen Barås Bye i Mediebyrået OMD.

Thomas og Harald vinner duellen

- Må tenke nytt

- Jeg er overrasket over at «Senkveld» greier å slå tilbake. Men begge programmene har høye seertall, så det blir litt feil å snakke om en taper, sier mediedirektør Jarle Thalberg i Carat Norge.

Begge støtter NRKs forklaring med at mange velger å se krimserien i reprise eller på nett, mens de vil se talkshowet direkte.

- «Senkveld» har vært flinke til å utvikle programmet, men i høst har det vært mye den samme type gjester og duellen har gått lenge. Nå trenger de ny utvikling, skal de greie å forsvare posisjonen, sier Espen Barås Bye.

Tallene for 21. november antas å bli om lag 15 000 høyere for «Senkveld» og om lag 40 000 høyere for «Kodenavn Hunter» når man får med tall fra sju dagers opptaksseing.