Thomas Rusiak

Svensk hip hop fikk ett kommersielt gjennombrudd med Petters hitsingel «Vinden har vänt» og platen «Mitt sjätte sinne». Produsenten bak disse utgivelsene var Thomas Rusiak. Onsdag gjester han Soul Kitchen og Blå

Som sønn av en dedikert og anerkjent polsk jazzmusiker, vokste Thomas Rusiak opp i drabantbyen Rågsved utenfor Stockholm. Hans musikkinteresse lå vel latent i ham, og allerede som tretten-åring, begynte han å skrive egen musikk. Han startet sin første gruppe, Doughnout$$, sammen med MC Bleedz og produsenten Kitigai. Da han var seksten år, begynte han å jobbe med samplere. Han ble med i gruppa Sherlock, og ga sammen med dem ut plata «Made to Measure». Den fikk tildels god omtale og ble en liten undergrunnshype, men store salgstall fikk den aldri.

Neste prosjekt for Rusiak, var å produsere debutplata til kompisen Petter. Resultatet av det samarbeidet kjenner vi godt: «Mitt sjätte sinne» solgte til gull i Sverige. Det samme gjorde singelen «Vinden har vänt». Plata ble også nominert til hele seks priser ved den svenske Grammis-utdelingen. Dette var et gjennombrudd for svensk hip hop, og åpnet dører for artister som Ken (også produsert av Rusiak) og Ayo.

På tross av alt dette, forble Rusiaks navn relativt ukjent utenfor hip hop-miljøet. Singelen «Hiphopper», et samarbeid med Teddybears STHLM, forandret på det. «Hiphopper» ble en stor hit, og Rusiaks status forandret seg fra produsent til superstjerne. Albumet «Magic Villa» ble også en salgssuksess, både i Sverige og her hjemme.

Thomas Rusiak har også produsert kjente navn som Robyn og Slick Rick.

Onsdag gjester han altså Soul Kitchen på Blå.