Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Thomas skal tette pengesluket

TVNorge taper 350 000 kroner hver dag de er på lufta. Nå skal pengemaskinen TV2 få fart på «lillebror». Og Trygve Rønningen vil bruke Thomas Giertsen som seer-agn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2 går med kjempeoverskudd på vel 150 millioner kroner, mens TVNorge nærmer seg et nesten like stort underskudd, og arbeidet med å tette pengesluket er i full gang.

Innen 1. juni skal program- og planleggingssjef for begge kanalene, Trygve Rønningen, ha planene for tettingsoperasjonen klar. Det kan bli en kostbar og ytterst vanskelig aksjon for norsk fjernsyns romeriksport. Lekkasjene pågår for fullt, mens eierne jobber febrisk for å tette dem.

I 1997 gikk TVNorge med 130 millioner kroner i underskudd. Kanalen eies av amerikanske SBS Broadcasting og TV2 (49,6 prosent). De knallrøde regnskapstallene for fjoråret er ennå ikke lagt fram, men frykten er stor for at tapet blir like svimlende som året før for adm.dir. Pål Trælvik og hans 56 kolleger.

TV2 har allerede bokført et TVNorge-tap på 58,2 millioner i sine 1998-regnskap. TV2 gikk likevel med 154,1 mill. i overskudd (86,3 mill. etter skatt).

- TVNorge er et halvfabrikat med store kvaliteter som må foredles. Kanalidentiteten må bli bedre, mener Trygve Rønningen, som må bruke pappapermisjonstida til å skaffe drøyt tre millioner mulige seere enda bedre fjernsyn. Og dermed enda flere kroner i kassa til eierne.

- Er det klokt at samme person lager programskjema for to kanaler, som konkurrerer på samme marked?

Ikke kannibalisme

- Det kan synes som TV2 og TVNorge driver kannibalisme. Men poenget er å bruke kanalene som verktøy mot de andre konkurrentene for å spise av deres seertall. Vi mener det er nok programmer å velge mellom til å lage to gode kanaler, sier Trygve Rønningen, som bekrefter at et omfattende arbeid for å få fart på TVNorge er igangsatt.

- Det er ingen redningsoperasjon, men vi har gitt oss tid ut mai for å skaffe TVNorge en god programplan. Et erfarent TVNorge-ansikt som Thomas Giertsen vil bli brukt. Vi prøver ut flere programideer i disse dager.

Etter det Dagbladet erfarer, kan løsningen bli to ukentlige programmer med Giertsen og ett med Silje Stang. Begge har fått godt betalt for å bli med på TVNorge-satsingen.

- Ingenting kan utelukkes. Heller ikke at «Mandagsklubben» legges ned for godt. Det kommer helt an på hvordan de øvrige programmene blir seende ut, fortsetter Rønningen.

Sporten

- Programmering er en vitenskap. Jeg hadde mange svar på hvordan det skulle gjøres før jeg fikk jobben som programsjef. Etterpå er det blitt vanskeligere, sier Rønningen.

- Å følge magefølelsen er ingen dårlig idé. Det er ikke min jobb å lage en A- og en B-kanal. Jeg skal la de typiske TV2-programmene vises der, og de typiske TVNorge-programmene sendes der. Har vi en sportsgodbit, ser vi først på hva som sendes i kanalen akkurat når sportsbegivenheten skjer. Vi sender ikke topphåndball istedenfor «Mandagsklubben» på TVNorge. Da flyttes kampen heller til TV2. Men det er absolutt ikke alle i TV2-sporten som er fornøyde med at VIF-kampene blir sendt på TVNorge. Det er sånn det skal være! sier Rønningen bestemt

Kan ikke tape

- Bare en håndfull store tv-stasjoner overlever. Nisjekanalene klarer det neppe i Norge. Kanskje sett bort bra fra sports-TV, sier Rønningen, som ikke er fornøyd med en TV-kveld uten at både TV2 og TVNorge har gode seertall.

- Men det er nok i TVNorge det er mest å hente. TV2 er nærmere taket.

Jeg har dannet meg et bilde av hvordan jeg vil at tingene skal se ut fram til jul. Men det forandres helt sikkert underveis. Vi har i dag 20- 30 programideer som testes ut. Noen lager vi demoer på, andre får vi fra utlandet. Problemet er at vi ikke har råd til å mislykkes, sier programsjefen.

TV3 skal til høsten i gang med «Ekspedisjon Robinson» og «Jakten på ørkengullet».

Etter det Dagbladet erfarer, vil TVNorge svare med «Battle of Norway». To personer «settes ut» et hemmelig sted i Norge, og med minimale hjelpemidler skal de finne veien hjem.

- Det er ikke bestemt at vi satser på dét programmet. Men det vurderes, sier Rønningen.

SLUTTER IKKE: Thomas Giertsen fortsetter i TVNorge