Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen på Stortinget

Thommessen bør gå

Olemic Thommessen har ansvaret - faktisk og politisk.

BØR TREKKE SEG: Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, forklarer hvorfor stortingspresident Olemic Thommessen bør trekke seg. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Meninger

Stortingspresident Olemic Thommessen har nå holdt sin offentlige redegjørelse om byggeskandalen på Stortinget. Alt har gått galt. Prisgalloppen er hinsides alle andre offentlige byggeprosjekter siden tusenårsskiftet. I 2014 var prislappen på 1,1 milliarder, nå er anslaget 2,3 milliarder - og det er usikkert om det kan bli mer.

Riksrevisjonen ble koblet inn i fjor, og leverte en knusende rapport i juni. Her slås det fast at prosjektet har vært dårlig organisert, det har vært lagt mer vekt på tempo enn kostnadskontroll, og prosjektet har vært gjennomgående dårlig utredet.

Revisjonen slo også fast at Stortinget ikke har vært tilstrekkelig informert. Presidentskapet har operert ut over, og på siden av Stortingets mandat, er den oppsiktsvekkende konklusjonen.

Da rapporten ble behandlet av Stortinget 16. juni i fjor, krevde en samlet forsamling løpende orientering om videre framdrift og økonomi i prosjektet. Stortingspresidenten selv lovet «en løpende og tett kontakt med administrasjonen», slik at Stortinget til enhver tid skulle vite hvordan byggesaken utviklet seg.

Thommessens redegjørelse i stortingssalen viser tydlig at han ikke har fulgt opp. Istedet for å erkjenne dette, og ta det politiske ansvaret, bruker stortingspresidenten alle muligheter han har til å fordele skyld.

Han har forsåvidt rett i at det er mange andre å peke på. Prosjektet skulle aldri vært startet med Stortinget som byggherre, en avgjørelse som ble tatt da Ap’s Dag Terje Andersen var stortingspresident. Entreprenøren Multikonsult har kanskje også sviktet, det er nå under oppseiling en rettssak mellom entreprenøren og Stortinget. Administrasjonen på Stortinget har også hatt en dårlig hånd på dette. Direktør Ida Børresen tok nylig konsekvensen av det og gikk av.

Men Thommessen slipper ikke unna. Han har ikke fulgt opp ansvaret med å holde Stortinget orientert. Da han gikk på talerstolen 20. desember i fjor for å redegjøre for saken, var han informert om tall fra oktober om at prosjektet var presset økonomisk. Han var ikke klar over novembertallene, som så enda verre ut, og han visste ikke at byggeprosjektet hadde et møte 19. desember med tilsvarende dystre tall. Thommessen mener han burde vært informert om disse, og skylder på Ida Børresen. Men han kunne bare spurt. Det er dermed ikke bare snakk om at Thommessen må ta et politisk ansvar for situasjonen, han har også et faktisk ansvar. Hadde han hentet inn informasjonen før den 20. desember, er det ikke sikkert han hadde hatt denne jobben nå.

Vi har ikke for vane på lederplass i Dagbladet å be politikere om å gå av. Men denne byggeskandalen kan møte enda større utfordringer. Olemic Thommessen har ikke hatt evne til å få dette prosjektet på rett kurs, og er ikke mannen som bør ha jobben med å følge det opp. Thommessen bør gå av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling