FREKKAS? Ib Thomsen i Frp kaller NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens ønske om 70 nye lisenskroner for frekt. Foto: Vedlog / Grønneberg, Dagbladet
FREKKAS? Ib Thomsen i Frp kaller NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens ønske om 70 nye lisenskroner for frekt. Foto: Vedlog / Grønneberg, DagbladetVis mer

- Thor Gjermund Eriksen har frekkhetens nådegave

- Alltid en unnskyldning for å kreve mer lisenspenger. Enten det er OL, MGP eller DAB, sier Fremskrittspartiet.

(Dagbladet): Thor Gjermund Eriksen sa torsdag at han vil ha mer lisensinntekter.

Frp svarer nå med å kalle NRK-sjefen frekk. 

Torsdag sendte Thor Gjermund Eriksen et brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) og ba om 70 kroner i lisensøkning perlisenbetaler. Han ba om det samme ifjor, men fikk kun 25 kroner økning

- En slik vekst tilsvarer ikke kompensasjon for lønns- og prisvekst, men sammen med en fortsatt effektivisering av NRKs virksomhetvil dette sikre rammene for å opprettholde tilbudet til publikum, sa Eriksen om pengekravet.

- Alltid en unnskyldning Kulturminsteren mottar årlig et lisensbrev fra NRK-sjefen. Lisensen for 2016 legges fram med statsbudsjettet i oktober i høst.

Blant lisensmotstanderne i Frp mottar Eriksen lite støtte.

- Han har frekkhetens nådegave. NRK har jo alltid en unnskyldning for å be om mer penger. Enten det er OL, Melodi Grand Prix eller DAB-utbygging, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann for regjeringspartiet.

Norge er det landet i Europa hvor lisensavgiften per lisensbetaler er høyest. Samtidig er også oppslutningen rundt NRK rekordstor, ifølge brukerundersøkelser. 

Frp åpner sitt landsmøte fredag 1. mai, og Thomsen sier tida der NRK-sjefer «bestiller» mer lisenspenger er forbi.

Global konkurranse - Det bør være slutt på den tida NRK bare ringer staten og ber om mer penger. Vi ser for oss en annen løsning der NRK ikke skal beholde alle de oppgavene de har idag, og da har Eriksen uansett ikke bruk for alle pengene han ber om, sier Frp-politikeren.

Da Eriksen sendte brevet til Widvey torsdag ettermiddag argumenterte han for lisensøkninga ved å vise til generell prisstigning i Norge og tung konkurranse fra globale aktører. NRK-sjefen sier han trenger mer lisensmidler for å fortsette å levere et kvalitetsprodukt til det norske folk.

- Det er i dette landskapet NRK skal opprettholde sin posisjon som allmennkringkaster med norsk innhold med en kvalitet som kan måles mot det beste fra utlandet, forklarte han.

- Må effektivisere bedre
Ib Thomsen sier NRK må lære seg å effektivisere framfor å bare be om mer penger.

-  Alle medier må tenke på prisstigning og andre steder har man effektivisert og fått mer ut av hver krone.

- Men NRK har også effektivisert?

- Tydeligvis ikke nok, nå som de ber om enda mer penger fra lisensbetalernes lomme, avslutter han.

Ap: - Det er Frp som er frekke NRK kutta 300 årsverk ifjor, mest berømt er trolig bollekuttet i nyhetsavdelinga på Marienlyst. I dag arbeider det rundt 3000 mennesker i statskanalen. 

Arbeiderpartiets Arild Grande er ikke imponert over Ib Thomsens utspill.

- Jeg er redd for at Frps holdning til NRK, både når det gjelder svekket økonomi og å kutte ut deler av oppdraget, vil føre til at tilbudet forsvinner og ingen tar over. Før Frp kaller kringkastingssjefen frekk bør de kanskje forklare velgerne hvor de har gjort av løftet om at lisensen skulle fjernes det øyeblikk Frp kom i regjering, sier Grande.

- Nå kjefter de på K-sjefen og demonsterer på den måten egen avmakt. Det er ikke et pent skue, avslutter han.