Thor og damene

Intimt og dyptloddende portrett av vår store oppdager.

Terning5 No. dokumentarserie Premiere i går kveld på NRK1, kl. 22.10. TV: Teamet bak «På jakt etter paradiset», NRK nye dokumentariske storsatsing, har hatt gode råvarer å jobbe med. Thor Heyerdahl var glad i å skrive – han satt gjerne i sin skrivestue fra morgen til kveld – men i de to første av fire 50-minutters episoder er det like mye dagbøkene og brevene til konene Liv og Yvonne som gjør historien levende. I tillegg belyses vår store eventyrer gjennom flere stemmer fra samtida, sønnene Bjørn og Thor jr. og døtrene Mariann og Bettina. De har trolig snakket mye om sine foreldre opp gjennom åra, men de forteller åpenhjertig om foreldrenes ulike personligheter, deres kjærlighet og hvorfor forholdene etter hvert kjølnet. «Far var opptatt av seg og sitt… at det ble barn av forholdet til en kvinne, ja, det var en bisetning for ham,» sier Thor jr.

De innfødte skuffer

22 år gamle Heyerdahl trengte en kvinne for å finne tilbake til paradiset, så han giftet seg med Liv og sammen dro de til Stillehavet for å komme unna det Thor kaller «sivilisasjonens byll». De leste Rousseau og ville tilbake til naturtilstanden, de ville jobbe med bare nevene, slå ild, skyte dyr, leve som primitive mennesker, utadvendte og med instinktene i orden. Thor jr. mener de var naive, men også modige.

Liv og Thor ble fort skuffet over de innfødte på øya Fatuhiva, der de bodde i ett år, og Liv skriver at polynesierne av i dag ikke er noe å trakte etter: De innfødtes verden var forgiftet av den hvite mann og hans sivilisasjon. De ler av det norske parets hytte med palmetak.

Men Heyerdahl fatter interesse for Tiki-skulpturene på Fatuhiva og kommer opp med sin store teori om at menneskene der må ha kommet fra Sør- Amerika og ikke østfra. Resten er historie.

Damer, damer

Råvarene er som sagt førsteklasses – brev, illustrerte dagbøker, en stor mengde fotografier og ikke minst film – men det flettes på imponerende vis sammen til en dramatisk fortelling, en tidløs eventyrhistorie som utspiller seg i en konkret historisk ramme. De fire programmene er formet rundt hver av de fire kvinnene i Heyerdahls liv – Liv, Yvonne, Liliana og Jacqueline – og regissør Bjørn Engvik har jobbet med prosjektet i fire år. Det er fristende å si: Fire ganger hurra!