Thore Elton beklager og forsvarer

- Det er skjedd en feil, sier Thore Elton, som forvalter Ferdinand Finnes kunstformue.

Da Thore Elton ble kjent med beskyldningene mot seg i TV2, knakk han sammen. Dagbladet møtte en gråtkvalt og dypt ulykkelig kunstmillionær i går kveld.

Rutinefeil

Bildet «Hulemaleriet - Afrika II» er opprinnelig trykt i et opplag på 65 eksemplarer. Gallerist og Finne-kjenner Reidar Osen i Bergen kom over en ny utgave av samme bildet. Det hadde ikke Finnes signatur, men et stempel likt navnetrekket. Det var også nummerert i et opplag på 150.

- Jeg forstår ikke hvordan. Jeg er ikke ekspert, men her har det skjedd en rutinefeil. Det er trykt opp 15 blad av det aktuelle bildet, og de blir nå tilbakekalt. Dette er mitt ansvar, og jeg legger meg helt flat, sier Elton.

- Kan det ha skjedd på andre serier?

- Det vet jeg ikke, og det tør jeg heller ikke å avkrefte. Men i henhold til det jeg vet, skal ikke det ha skjedd.

Finnes vilje

Han legger skylda på andre i systemet, men som forvalter av Finnes kunstformue tar han på seg ansvaret.

- Men å fullføre et bestemt opplag av serier er ikke ulovlig, sier Elton.

Når Elton nå trykker opp flere bilder av kjente Finne-serier, hevder han det er etter kunstnerens vilje. Elton forteller at det er mange Finne-serier som aldri ble trykt ferdig i henhold til opplagstallet som står på bildet.

- Et opplag på 75 er vanlig for et Finne-blad, men Ferdinand selv trykte ikke alltid opp hele opplaget. Det finnes om lag 150 serier som ikke har nådd opplaget, og det er det arbeidet jeg er i gang med, sier Elton.

Trykker mer

I denne prosessen har Elton fått hjelp av kurator og tidligere direktør på Henie Onstad Kunstsenter, Per Hovdenakk. Han bekrefter at Finne ikke ferdiggjorde trykkingen av en rekke serier, selv om dette ikke er vanlig prosedyre hos grafikere.

- Jeg vil råde Elton til å fullføre arbeidet, sier Hovdenakk.

- Men når det gjelder eksemplet med «Hulemaleriet», så er dette en beklagelig feil som har oppstått. Dette blir det nå ryddet opp i. Men hele saken er en storm i et vannglass.

Thore Elton håper ikke at dette vanærer Ferdinand Finne og skader hans ettermæle.