Thoresens reklame-rør

Espen Thoresen, frilanser og Petre-programleder, reklamerer friskt for kildevann og gratistelefoner. Ifølge NRKs programregler gjelder rekameforbudet også frilansere. Men Thoresen har fått dispensasjon fra sjefen.

- Én ting er nå reglene. En annen ting er hvordan de praktiseres, sier Petre-sjef Nils Heldal.

I årevis har NRK-ledelsen kjempet for å stoppe medarbeidernes iver etter å tjene feite reklamekroner. Nå er reklameforbudet et faktum. Fra juli 1997 gjelder forbudet også for frilansere. Forbudet begrunnes med ønsket om å ikke svekke NRKs troverdighet og sørge for NRK-medarbeidernes uavhengighet.

Men nå frykter mange at reglene tolkes svært ulikt fra avdeling til avdeling. Det kan være avgjørende om sjefen er redd for å miste en medarbeider til konkurrentene. I radio er det 20 redaksjoner der redaksjonssjefen skal avgjøre de ulike dispensasjonsbønnene fra reklame- og pengekåte medarbeidere.

Snill tolkning

- Her i Petre har vi valgt å tolke reglene litt mildt. Vi sier ikke kategorisk nei til frilansere. Det blir vurdert fra sak til sak. Men dersom dette er å tolke reglene feil, så vil vi rette oss etter det vi blir pålagt å gjøre, sier Heldal.

- Er dere snille av redsel for å miste frilanserne?
- Det er et faktum at vi ikke klarer å konkurrere med lønningene i P4 og Radio 1, vedgår Heldal.

- Blir ikke Petres praktisering av frilansreglene litt urettferdige, når andre NRK-avdelinger sier nei når deres frilansere vil tjene reklamekroner?
- Jeg vet at dette punktet tolkes litt mildt rundt omkring. Det ble en del diskusjon da den nye bestemmelsen kom i juli i fjor, forklarer Petre-sjef Nils Heldal.

Bruker skjønn

Radiodirektør Tor Fuglevik vet at dispensasjonspraksis kan variere fra redaksjon til redaksjon.

- Når man skal bruke skjønn, er det nødt til å bli ulik fortolkning.

- Er ulik praktisering av reglene fra redaksjon til redaksjon problematisk?
- Hvis det blir et problem, kan dispensasjonsbehandlingen løftes opp på et høyere nivå, sier Fuglevik.

<B>EXTRAKRONER: Espen "XL" Thoresen</B> har skaffet seg dispensasjon for flere reklamejobber. Han reklamererer for kildevann og gratis telefon.