Thorhild Widvey: - Norsk TV-drama slår an. Det har vi flere beviser på, både «Broen» og «Forbrytelsen»

Kultureksperter håper uttalelsen er en forsnakkelse.

FÅR KRITIKK: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har fått kritikk for å vite lite om kulturlivet. I dag uttalte hun seg ganske så upresist om norske TV-serier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har fått kritikk for å vite lite om kulturlivet. I dag uttalte hun seg ganske så upresist om norske TV-serier. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I natt kom den gledelige nyheten om at Anneke von der Lippe ble den første norske skuespilleren til å vinne en internasjonal Emmy.

Gratulasjonene til prisvinneren var mange, men da kulturminister Thorhild Widvey (H) skulle uttale seg om den gjeve tv-prisen på NRK Kulturnytt, var det nok mange satte morgenkaffen i halsen.

På spørsmål om hva tildelingen til skuespillerprestasjonen i TV-serien «Øyevitne» har å si for norsk drama, kommer Widvey med en overraskende kobling.

- Norsk TV-drama det slår an, det har vi flere beviser på. Både for eksempel «Broen» og «Forbrytelsen» og nå også her, sa Widvey og fortsatte, uten å dementere at disse seriene ikke er norske:

- Jeg tror dette gir motivasjon for de som skaper norsk tv drama.

- Må være en forsnakkelse Tredje sesong av den svensk-danske serien «Broen» går for tiden på NRK, mens siste sesong av den danske serien «Forbrytelsen» ble sendt på samme kanal i 2012.

Flere reagerer på at kulturministeren kaller disse TV-seriene norske.

VANT PRIS: Anneke von der Lippe vant en Emmy for rollen som lensmann Helen Sikkeland i TV-serien «Øyevitne». Foto: NRK
VANT PRIS: Anneke von der Lippe vant en Emmy for rollen som lensmann Helen Sikkeland i TV-serien «Øyevitne». Foto: NRK Vis mer

P3s filmekspert, Sigurd Vik, som også kommenterte Emmy-prisen i dagens Kulturnytt, kan ikke tro at kulturministeren omtalte de kjente skandinaviske tv-seriene som norske. 

- Jeg håper det var en forsnakkelse og at hun henviste til nordiske TV-serier. Jeg både håper og tror det, sier Vik til Dagbladet.

Omtalte komponist som rattkjelke Dagbladets kulturredaktør, Geir Ramnefjell, trekker paralleller til Thorhild Widveys flause tidligere i år, der det gikk helt feil da kulturministeren skulle omtalte en av Norges fremste samtidskomponister, Maja Ratkje.

- Vi får regne med at dette er en forsnakkelse i samme kategori som Maja Rattkjelke, sier Ramnefjell og smiler.

- Vi får være velvillige og være glad for at hun ser at norsk TV-drama gjør det sterkere om dagen. Vi får håpe at det får føringer for framtidig film og tv-politikk.

Mente «Nordic noir» Thorhild Widvey sier hun mente «Nordic noir» da hun uttalte seg om norske TV-serier på radioen.  

- Jeg var faktisk ikke klar over at jeg hadde sagt norsk og ikke nordisk før etter at intervjuet gikk på lufta, skriver hun i en mail til Dagbladet.  

- Selvfølgelig vet jeg at Broen og Forbrytelsen ikke er norske serier. De ble nevnt som eksempler på serier i sjangeren «Nordic noir».   

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram