THORIUM: Rauhaugitt fra Fensfeltet i Telemark. Denne bergarten inneholder blant annet thorium. Foto: Gunnvald Solli / Norsk Thorium
THORIUM: Rauhaugitt fra Fensfeltet i Telemark. Denne bergarten inneholder blant annet thorium. Foto: Gunnvald Solli / Norsk ThoriumVis mer

Thorium er en mye bedre klimaløsning enn gass

Høyere varmeledningsevne gjør at thoriumet anses som tryggere enn anriket uran.

Meninger

Norge har store muligheter innen thorium, og burde legge bedre til rette for å gjøre industriarbeidsplasser ut av en klimanøytral energikilde.

Ådne Naper
Ådne Naper Vis mer

Thorium er et radioaktivt stoff som finnes i naturen.

Mange frykter et atomkraftverk i Norge basert på thorium. Det blir neppe noe av. Norge får ikke noe lønnsomt thorium-kraftverk. Til det er kraftprisen for lav og vannkraften for dominerende.

Thor Egil Braadland
Thor Egil Braadland Vis mer

Det vi imidlertid bør kunne se for oss, er to typer arbeidsplasser tilknyttet thorium.

Det ene er økt utvinning av noen av de drøyt 80.000 tonnene med thorium som finnes i Telemark.

Norge har en av verdens største thorium-kilder.

Her trenger vi mer forskning og utvikling for å gjøre reserver til ressurser; selv om den totale mengden er stor, så er prosentandelen thorium blant de øvrige mineralene små; under en halv kilo thorium per tonn stein.

Det andre vi bør få til, er industriell produksjon av thorium-staver for eksport til land som har atomkraftverk. Her er Norge kommet langt allerede. Testing pågår i Halden. Thorium-staver har flere fordeler sammenliknet med klassiske uranstaver. Høyere varmeledningsevne gjør at thoriumet anses som tryggere enn anriket uran. Thorium skaper også lavere trykkoppbygging. Den viktigste årsaken til at thorium er bedre enn uran, er at problemet med radioaktivt avfall reduseres betydelig. Halveringstiden på avfallet kan regnes i hundrer av år og ikke i hundretusener av år. Globalt er thorium en mye bedre klimaløsning enn norsk gasseksport noen gang vil være. En industriell satsing på thorium vil kunne gi viktige og lønnsomme industriarbeidsplasser på fastlandet.

Forskningsrådet i Norge har derfor støttet testing og utvikling med nærmere 100 millioner kroner. Norge har med dette gått fra «føre var» til «positivt avventende». Nasjonalt eierskap over thorium-forekomstene, framfor å selge gruvene til kineserne, vil sikre staten jevne inntekter framover, og gi grunnlag for å sette konsesjonskrav om forskning og utvikling.

Neste skritt bør være å legge til rette for utvinning og industriell anvendelse av thorium i Norge i stor skala.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.