Thorvald Steen har klart et kunststykke med sin nye roman

Han får historien om Richard Løvehjerte til å bli kjedelig.

GROVSLØYD: Som historisk portrett tilhører Thorvald Steens nye bok kategorien for «grovsløyd», mener anmelderen. Richard Løvehjerte mangler de tragiske dimensjonene romanen sårt hadde trengt.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GROVSLØYD: Som historisk portrett tilhører Thorvald Steens nye bok kategorien for «grovsløyd», mener anmelderen. Richard Løvehjerte mangler de tragiske dimensjonene romanen sårt hadde trengt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: La oss starte med kvinnen bak det hele: Ikke mange historiske skikkelser er mer imponerende enn Eleanor av Akvitania, 1100-tallets blendende femme fatale.

En hver som oppnår å være dronning både i Frankrike og England er liksom ikke helt gjennomsnittlig.

På 1140-tallet ledet Eleanor det andre korstoget, til hest sammen med sin første ektemann, den lærde lodotten Ludvig 7. av Frankrike. Etter skilsmissen med Ludvig innleder hun et stormfullt ekteskap med Henrik 2. av England, et forhold som kulminerte med seksten år i fengsel for dronningen - på ektemannens ordre.

Før det etablerte Eleanor et av Europas mest sagnomsuste hoff i hjembyen Poitiers, hvor hun sammen med samtidas ledende diktere var med på å utvikle kultusen rundt den romantiske kjærligheten og ridderligheten - et kulturelt propagandaprosjekt med slik suksess at noen hver av oss sliter med å leve opp til konsekvensene av det den dag i dag.       

Middelalder- værsnakk Denne formidable damen var altså mor til Richard 1. av England - bedre kjent for ettertida som Richard Løvehjerte. Som sådan spiller hun en hovedrolle i Thorvald Steens nye roman, en bok som av én eller annen merkelig grunn har satt seg fore å skildre hele Richards dramatiske liv på 247 små og strengt kronologiske romansider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer