Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jahn Otto Johansens begravelse

Thorvald Stoltenberg om Jahn Otto Johansen: - Alle minner jeg har med Jahn Otto er glade

Journalist, forfatter og tidligere Dagbladet-redaktør Jahn Otto Johansen ble begravet i dag.

TAR AVSKJED: Flere hundre mnenesker hadde møtt opp for å ta farvel med Jahn Otto Johansen. Her bæres kista ut fra Vestre gravlund kapell. Til venstre står biskop Bernt Eidsvig, som forrettet begravelsen.
TAR AVSKJED: Flere hundre mnenesker hadde møtt opp for å ta farvel med Jahn Otto Johansen. Her bæres kista ut fra Vestre gravlund kapell. Til venstre står biskop Bernt Eidsvig, som forrettet begravelsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jahn Otto Johansen ble begravet i dag på Vestre gravlund i Oslo. Flere hundre mennesker var møtt opp for å ta en siste avskjed med den folkekjære journalisten, NRK-korrespondenten, forfatteren og tidligere redaktøren for Dagbladet.

Blant dem var tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

MINNES: Hans Wilhelm Steinfeld og Thorvald Stoltenberg minnes Jahn Otto Johansen utenfor Vestre gravlund. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
MINNES: Hans Wilhelm Steinfeld og Thorvald Stoltenberg minnes Jahn Otto Johansen utenfor Vestre gravlund. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Jeg vil minnes ham med stor glede. Og alle minner jeg har med Jahn Otto er glade. Og det kommer jeg til å bevare, det er jeg sikker på, sa Stoltenberg.

Det var den katolske biskopen Bernt Eidsvig som forrettet begravelsen, Johansen konverterte i voksen alder til den katolske kirke. Et langt følge av svartkledde mennesker fulgte den gylne trekisten, mens lukten av røkelse hang i den kalde vinterlufta.

- Aktiv til det siste

Jahn Otto Johansen gikk bort 1. januar, og ble 83 år gammel. ​Gjennom livet sitt markerte han seg som en helt unik og fargerik personlighet i norsk medieverden, med en enorm arbeidskapasitet. Mange minnes ham best for rollen som korrespondent i Moskva, Washington og Berlin. I tillegg til jobben som journalist og redaktør, skrev han flere enn seksti bøker.

Stoltenberg snakket med Johansen bare to dager før han døde, nettopp i forbindelse med en ny bok.

- Han ba meg skrive forordet i en bok om sitt liv. Da var han helt klar i stemmen og i samtalen, sier Stoltenberg.

Tidligere utenrikskorrespondent Hans Wilhelm Steinfeld snakket sist med Johansen i november.

- Han hadde humoren helt til det siste. «Han sa Hans Wilhelm, jeg er på mitt 84 år, det er ikke til å tro, jeg lever på lånt tid,» sier Steinfeld på vei inn i kirken.

Han beskriver Johansen som «epokebærende i norsk journalistikk».

- Det er så moderne å snakke om et levd liv i dag. Vi tar avskjed med et levd liv i dag, sier han.

- Varmt og ærlig

Dagbladet-redaktør John Arne Markussen var også til stede under begravelsen. Han forteller at Jahn Otto Johansens sønn, Aftenposten-journalist Per Anders Johansen, holdt en sterk tale.

- Det var et flott, varmt og ærlig portrett av faren, sier Markussen.

Jahn Otto Johansen ble sidestilt redaktør i Dagbladet med Arve Solstad i 1977, omtrent samtidig som Markussen fikk sitt første sommervikariat i avisa. Markussen minnes en fargerik journalist og redaktør – matglad, konstant sigarrøykende og interessert i kultur og kunst.

- Han satte sitt preg på Dagbladet med sine kommentarer og sterke prioritering av kulturstoffet, sier Markussen.

MINNES: Dagbladets redaktør John Arne Markussen ankommer begravelsen med tidligere forlagssjef William Nygaard. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MINNES: Dagbladets redaktør John Arne Markussen ankommer begravelsen med tidligere forlagssjef William Nygaard. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Johansen sluttet som redaktør i Dagbladet i 1984.

- I den tiden han var her, var hans penn en flott tilvekst til Dagbladet. Hans opptatthet av minoriteter og utgrupper passet veldig godt til Dagbladets redaksjonelle strategi og profil.

- Et tomrom

Ervin Kohn, styreleder i Det mosaiske trossamfunn, sier at Jahn Otto Johansen betydde mye for den jødiske minoriteten og andre minoriteter i Norge.

- Han var en mann med et kaldt hode og et varmt hjerte. Han kastet lys over minoriteters situasjon, som bidro til at andre også så, sier Kohn, som understreker at Johansen engasjerte seg helt til det siste.

STORKAR: I perioden 1977 til 1984 var Johansen Dagbladets sjefredaktør, sammen med Arve Solstad. Det er bare én av hans mange toppjobber gjennom karrieren. Foto: Johan Brun / Dagbladet
STORKAR: I perioden 1977 til 1984 var Johansen Dagbladets sjefredaktør, sammen med Arve Solstad. Det er bare én av hans mange toppjobber gjennom karrieren. Foto: Johan Brun / Dagbladet Vis mer

- Han var full av energi. Jeg kommer til å savne ham. Det blir et tomrom, sier Kohn

Raus

Blant dem som minnet Johansen var også NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-profil Knut Magnus Berge.

- Han hadde et ekstremt bredt interessefelt og hadde en formidlingsglede og evne som nesten ingen andre. Og i ettertid ser vi at han var en markant fornyer av journalistikken, han tok den fra studio og ut på barer, strender, togstajoner og arbeidsplasser. Han brukte helt nye arenaer til journalistikken. Han var en viktig profil i NRK, sier Eriksen.

- Han var en formidabel utenriksjournalist, kanskje en av de aller største. Men han var også en raus kollega mot mange som fulgte etter ham, sier Berge.

I sitt siste intervju med Dagbladet i fjor høst, fortalte Johansen om sykdom som gjorde at han hadde ligget i koma i flere uker i 2016. Etter at han hadde vært i Moskva med sin sønn, Aftenposten-journalist Per Anders Johansen, ble han plutselig syk om natta. Det bar rett til sykehuset, tilstanden var kritisk.

- Når du vet at du kan dø når som helst, setter du ekstra stor pris på mennesker som står deg nær, sa han da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!