Thriller årets film i USA

«L.A. konfidensielt», med Kim Basinger i en av hovedrollene, er årets beste film. Det mener i hvert fall amerikanske kritikere fra kyst til kyst.

Både New York-kritikerne og National Board of Review plasserte tidligere i uka filmen og filmens regissør, Curtis Hanson, på toppen av sin rankingliste.

Lørdag gjorde kritikerlauget i L.A. det samme. Los Angeles Film Critics Association ga dessuten Hanson og Brian Helgeland prisen for beste manus og Dante Spinotti for beste filmfotografering.

Korrupt politi

Thrilleren «L.A. konfidensielt» («L.A. Confidential») er en typisk «film noir» som handler om korrupte politifolk og Los Angeles' underverden på 50-tallet. Filmen er basert på en roman av James Ellroy.

Dagbladets anmelder Liv Jørgensen ga filmen terningkast fem, og karakteriserte den som en av årets beste fra Hollywood.

Hun skriver blant annet: «...glimrende underholdning, en snedig laget krim med alt til faget henhørende - mord, mysterier og romantikk (...) Alt sammen er spennende, hemningsløst underholdende og litt å bite i for de små grå. En stram og sammensatt fortelling, meget velspilt. Dessuten rålekkert filmet.»

Beste skuespiller

Filmen, som fortsatt går på norske kinoer, har Danny De Vito, Kevin Spacey og Russel Crowe i noen av de andre rollene.

Kritikerne i filmbyen ga også priser til Helena Bonham-Carter (beste kvinnelige skuespiller i «Wings of the Dove», Robert Duvall (beste mannlige skuespiller i «The Apostle») og Julianne Moore og Burt Reynolds, begge for biroller i «Boogie Nights».