Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Thriller om arveoppgjøret

Eva Gabrielsson skriver om den bitre millionstriden etter Stieg Larssons død.

 SAMBOEREN:  Eva Gabrielsson, Larssons samboer gjennom 32 år, skriver bok om de vanskelige åra etter hans død. Foto: Adrian Øhrn Johansen
SAMBOEREN: Eva Gabrielsson, Larssons samboer gjennom 32 år, skriver bok om de vanskelige åra etter hans død. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

(Dagbladet): Det har lenge vært kjent at Stieg Larssons tidligere samboer, Eva Gabrielsson, skriver bok. Hva denne handler om har hun derimot ikke villet gå ut med til svenske medier.

Bitter millionstrid
Nå kan Dagbladet avsløre at boka blir alt annet enn en hyggelig biografi om livet med den avdøde svenske suksessforfatteren.

— Jeg skriver ikke om Stieg som person, men om alt som skjedde etter at han døde. Boka kommer ut til neste år, sier Eva Gabrielsson til Dagbladet.

Stieg Larsson selv rakk nemlig aldri å oppleve den store salgssuksessen til Millennium-trilogien om journalist Mikael Blomqvist og hacker Lisbeth Salander. Han døde av et plutselig hjerteinfarkt i 2004, rett etter at han hadde levert inn de tre manusene til forlaget.

Bøkene er nå solgt i over ti millioner eksemplarer verden over, og etter hvert som millionene fra boksalget rullet inn, oppsto en stadig bitrere strid mellom Eva Gabrielsson på den ene siden og Stiegs bror og far på den andre siden.

Gabrielsson og Larsson hadde bodd sammen i 32 år før han døde, men siden de ikke var gift, tilsier svensk lov at salgspengene og rettighetene til Millennium-trilogien tilfaller forfatterens familie.

Gabrielsson har derfor kjempet hardt for retten til å forvalte samboerens forfatterskap, og manuset til Larssons fjerde bok er ikke utgitt som følge av arvestriden.

—?Brant bok om Salander
Også Larssons gode venn Kurdo Baksi skriver for øyeblikket ei bok om den svenske forfatteren. Han hevder nå overfor svenske Aftonbladet at Stieg Larsson skrev bok om den traumatiserte hackeren Lisbeth Salander allerede på 90-tallet. Manuset skal seinere ha blitt kastet eller brent.

Eva Gabrielsson mener dette er rent oppspinn.

—?Dette er bare noe Baksi finner på, sier hun til Dagbladet.

Forlagssjef i Ordfront, Jan-Erik Pettersson, er den tredje forfatteren som skriver på ei bok om fenomenet Larsson for tida. Også han er svært ordknapp når det gjelder bokas handling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling