Thriller-triumf

Strålende spenning fra vår mest originale thrillerforfatter.

BOK: Med en uslokkelig kunnskapstørst, en helt utemmelig fantasi og stor skrivelyst har Tom Egeland sakte, men sikkert blitt landets mest originale thrillerforfatter.

Og for dem som syntes «Sirkelens ende» ikke var til å legge fra seg, vel, her er 500 nye sider med uovertruffen og sprenglærd spenning.

Arkeologhelt

«Paktens voktere» inneholder såpass aparte elementer som glemte faraoer, eventyrlystne vikinger, en farlig arabisk sjeik og et hemmelig manuskript. Den som holder i alle trådene hele veien, er den ikke alt for heltemodige norske arkeologen Bjørn Beltø. Det er et godt grep av Egeland å plassere en antihelt i hovedrollen, en tørr akademiker som er albino og har lav smerteterskel, men som likevel er forbausende handlekraftig når det gjelder mest.

Bjørn Beltø er på Island, nærmere bestemt på Snorres gamle gård, Reykholt. Her driver han og presten Magnus på å undersøke en fantastisk oppdagelse – et ukjent Snorre-manuskript, Codex Snorri. De over tusen år gamle tekstene er fulle av koder og kryptiske meldinger, men hvor verdifulle de egentlig er skjønner Bjørn først når noen dreper Magnus og stjeler kodeksen.

Marerittaktig eventyr

Det er opptakten til det marerittaktige eventyret som fører Bjørn Beltø både rundt i Norge og store deler av verden for øvrig, på jakt etter løsningen til en stor gåte. Det er ingen ufarlig ferd, han har farlige fiender etter seg, og snart begynner han også å tvile på om han kan stole på noen. For han forfølges skritt for skritt av nådeløse jegere. Og med den fortellerkraften Tom Egeland viser fram i «Paktens voktere», drives leseren med i handlingen.

Dessuten har Tom Egeland vokst svært mye som forfatter de siste åra, dette er uten sammenligning den beste romanen hans, språklig sett. Han har et stort ordforråd, det er én ting, men han har også befridd seg fra klisjeene som rir spenningsbøker. Resultatet har blitt ei bok full av språklige overraskelser, og det er det sjelden thrillere byr på.

Rikholdig

Dessuten er «Paktens voktere» svært kløktig satt sammen, Egeland har samlet en rikholdig sekk med fakta både herfra og derfra, men med stor fantasi klarer han å binde sammen de mest utrolige påstander på en troverdig måte. Samme hvor fantasifulle teorier han lanserer, så er leseren aldri i tvil: Jo, dette kunne ha skjedd, dette holder vann.

«Paktens voktere» er en spenningsroman av såkalt internasjonal klasse, en briljant thriller, et forrykende eventyr, og den fortjener å gå til topps på salgslistene herfra til Tokyo.