Thriller uten spenning

Thriller som lider under livløst språk

BOK: På omslaget beskrives «Stjernepiken» som en politisk thriller, men den holder ikke helt mål som spenningsroman.

«Stjernepiken» handler om den norske byråsjefen Nina Fosse, som er på jakt etter sensitive papirer i Sør-Afrika. Papirene antyder at sørafrikansk etterretning hadde en norsk politiker på lønningslista, og nå tror UD-ansatte Fosse at hun kan få avslørt navnet hans. Samtidig leter Fosse etter mystiske Aysha, en sørafrikansk venninne som forsvant på midten av 80-tallet. Da var Nina stasjonert i Sør-Afrika, og hadde gode kontakter i motstandsbevegelsen i tida før det hvite mindretallet ga fra seg makten. Kontaktene kan hun dra nytte av nå, når hun skal grave i fortida.

Men hun møter mer motstand enn hun hadde regnet med - fra både gamle og nye makthavere.

Bo Brekke kan sin sørafrikanske heimstadlære, og plottet er i utgangspunktet spennende. Men det ligger ingen spenningsgaranti i å ha store kunnskaper om politikk og samfunn.

Thrillerskriving er et håndverk, en sannhet mange etablerte forfattere har brent seg på å ignorere. I tillegg er romanen skrevet i presens, et grep som i dette tilfellet er kvelende på framdriften. Språket blir livløst, utviklingen i handlingen bortimot flat.

Manuset kunne med fordel blitt gjennomarbeidet på nytt, og ikke minst vasket for irriterende overdetaljerte beskrivelser som «De kjører gjennom en stor port i fengselsmuren rundt selve fengselet» eller «I baksetet, liggende med et pledd over seg, liksom sovende, ligger Alf Bjarne Berg».