DEBATT

Forskning:

Ti år er kort tid i forskning

For få forskningsmiljøer hevder seg i den internasjonale toppklassen. Regjeringen har gode ambisjoner for forskningen, men mangler egnede virkemidler for å utvikle varige toppforskningsmiljøer.

NOBELPRIS: May-Britt Moser og Edvard I. Moser vant i 2014 Nobelprisen i medisin, sammen med John O'Keefe (helt til venstre). Her under prissermonien i Stockholm. Foto: TT News / NTB scanpix
NOBELPRIS: May-Britt Moser og Edvard I. Moser vant i 2014 Nobelprisen i medisin, sammen med John O'Keefe (helt til venstre). Her under prissermonien i Stockholm. Foto: TT News / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk forskning har gjort betydelige fremskritt de siste tjue årene. Men fremdeles henger kvaliteten på norsk forskning etter. Vi gjør det for eksempel merkbart svakere i konkurransen om midler fra det Europeiske Forskningsrådet. I internasjonale evalueringer av norsk forskning, oppnår under åtte prosent av forskningsgruppene beste karakter.

Dette viser at Norge har for få forskningsmiljøer som hevder seg i verdenstoppen, og det må Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø forholde seg til i den nye langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.

I arbeidet med å revidere langtidsplanen har det dukket opp flere ulike forslag til virkemidler for å skape toppforskningsmiljøer. Selv om forslagene er ulike, hviler de på den samme problemforståelsen: Skal Norge heve seg ytterligere i forskningstoppen, trengs det virkemidler som vedlikeholder og løfter de beste norske forskningsmiljøene.

Dessverre har Forskningsrådet konsentrert seg om eksisterende virkemidler, og kun foreslått at et eksisterende Senter for fremragende forskning (SFF) skal få lov til å søke om å bli et SFF en gang til. Det forslaget er ikke tilstrekkelig; det gir veldig liten forutsigbarhet – det vil være nødvendig å vite at man får forlengelse flere år før SFFen er ferdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer