Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ti år med gjester på tegneseriesidene

Vi fortsetter kavalkaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I ti år har Dagbladet sluppet til både ferske og mer erfarne serieskapere i avisa og på nett. I alt 47 tegneserier har vi hatt på besøk under vignetten «Gjesteserien». Noen av dem har levd videre og fått fast plass i Dagbladet eller andre publikasjoner - andre har blitt borte.

I jula får du et gjensyn med samtlige serier, og i går fikk du den første runden. Her den andre (se eksempler i bildeserien over):

01 - YMSENE av Einar Lunden.

Slutten av 2000 ble et comeback for Einar Lunden i Gjesteserien.
— «Ymsene» kom på andreplass i Dagbladets Seriekonkurranse i 2000 og fikk gå fire måneder i avisa. Å produsere daglige striper over tid var en god erfaring for mitt seinere arbeid som illustratør og serieskaper. Serien gikk også i blant annet Serieparaden og Ernie, samt en stund som nettserie på lundentoons.com under navnet Spots, før den etter hvert ble lagt på is (sannsynligvis for godt), sier Lunden.

02 - NR. 14 av Tor Ærlig

Våren og sommeren 2001 møtte vi en ondsinnet vaktmester i Gjesteserien.
—«Nr. 14» gikk i tre måneder. Syntes det var stort den gangen. Både på grunn av pengene og fordi stripa kom i avisa. Det førte imidlertid ikke mye med seg, verken kommentarer fra noen som hadde lest stripene eller ære og berømmelse. Hilsen Tor.

03 - HINSIDIGE BAR OG GRILL av Sveen & Emberland

Etter mye øl i Australia kom Sveen & Emberland tilbake med en nytt materiale, og fikk plass i Gjesteserien frem til september.
— «Hinsidige Bar & Grill» var et gnistrende konsept som vi ubeskjedent liker å tro kunne endt med mer enn to album og rundt 15 aviser og blader på merittlisten. Seriens gjestespill i Dagbladet ble en flying start med masse oppmerksomhet og gledelig mange harme
leserbrev, men vi satset ikke hardt nok i etterkant.

04 - GUNDA PELÉ av Gredar Lustor

«Gunda» gikk to måneder på høsten og Grethe Nestor, som i dag er mest kjent for «Zofies verden», har følgende å si i dag:
— Lagde «Gunda» sammen med Vidar Lund. Under pseudonym, hehe. Gredar Lustor. Men vi får vel stå for det nå.

05 - OLSENBANDEN JR av Kolstad & Midthun

Kolstad og Midthuns Olsenbanden var på trykk i Dagbladet første gang i desember 2001. Manusforfatter Dag Kolstad har i hvert fall en god og presis grunn til at det bør være et mål for en del serieskapere å stikke innom Gjesteserien:
— Det er bestandig kult å få noe på trykk i Dagbladet. Man får jo et ganske stort publikum.

06 - NOKSAGT av Ronja Berge

Ronja Berge ble oppdaget da hun deltok i Dagbladets Seriekonkurranse i 2000, bare 15 år gammel. Siden har hun blitt en favoritt hos mange gjennom sine personlige, små serienoveller som trykkes i Nemibladet, der hun har vært med siden starten i 2003.

07 - KAI av Ingunn & Anders

Serien gikk på trykk fra februar til april i 2002, og nylig ble han nummer to i våre venner VGs Tegneseriekonkurranse. Denne kommentaren fra Anders Pedersen understreker en viktig oppgave for Gjesteserien - at de som er med skal føle seg som tegneserieskapere:
—Jeg husker da jeg fikk beskjed om at serien skulle trykkes som gjesteserie, og det var første og eneste gang i livet jeg virkelig følte meg som en tegneserietegner. Veldig gøy å få noe på trykk i det formatet og over så lang tid, og i tillegg få betalt for det. Jeg lærte masse av det.

08 - MJAU, BEIBI av Jason

«Mjau, beibi» tok for seg en del popkulturikoner fra skrekk- og scifi-filmer, og satte dem inn i hverdagssituasjoner. Et eksempel er Darth Vader som venter på bussen. Stripene var ofte tekstløse, og bidro til å bringe Jasons serier ut til et bredere publikum og perfeksjonere den ordknappe stilen med enkle, ikoniske skikkelser, som siden har brakt ham stor anerkjennelse verden over. Stripene viste også mye av den gode, lekne humoren som ligger i Jasons serier, noe mange ofte overser.

09 - TILDE av Torhild Øvstedal

Torhild begynte å tegne samme år som hun havnet i Gjesteserien (sommeren 2002). I den delvis selvbiografiske serien møter vi en mamma, hennes små barn og ektemann uten forståelse for kvinneting.
—Gjesteserien i Dagbladet var første plassen «Tilde» var på trykk. Det kom som et sjokk på meg at hun fikk lov å være med der. Det var kjempegøy. T«ilde» er nå travel trebarnsmor og er blant annet i Bergens Tidende hver søndag.

10 - UTSI av Hans Arne Haldorsen

Vi kan le av det meste, og her er Haldorsens oppskrift for «Utsi» som gjestet Dagbladet høsten 2002.
— Jeg forsøker å lage en serie med mer ironi, mer sarkasme og mer ondskap enn hva som vanligvis blir presentert i norske aviser. Vennlig ondskap i så måte.

11 - KOLLEKTIVETav Torbjørn Lien

«Kollektivet » gikk i Gjesteserien fra oktober 2002 og frem til Torbjørn fikk juleferie. I dag går «Kollektivet» fast i Aftenposten. Gjesteserien kan også hjelpe med karrierevalget:
—Å få «Kollektivet» inn i Dagbladet på det tidspunktet var ganske stort for meg. Og utrolig masse jobb! Med familie og full lærerjobb på høyskolen ved siden av ble det veldig mange sene arbeidskvelder, -helger og -netter i den tremånedersperioden det varte. Var faktisk nesten glad da en ny gjesteserie tok over, for på det tidspunktet var jeg blitt alvorlig sliten. Å jobbe med serier på heltid ble den eneste naturlige løsningen for meg, sier Torbjørn Lien.

12 - PIRAY/NAIV OG BRUTAL av Karine Haaland

2003 startet med en tegneserieskaper som setter pennen der det verker mest og vrir rundt til vi begynner å le. Da Karine Haaland stilte opp i Gjesteserien hentet vi frem mange av hennes beste striper og introduserte henne til Dagbladets lesere før hun begynte å gå fast i Dagbladets SØNDAG. Og hele tida har hun fortsatt å slå i alle retninger.

13 - REX RUDI av Thomas Drefvelin

«Rex Rudi» går fast hos våre venner VG, men som vanlig var Dagbladet først ute.
—Tiden som gjestetegner i Sånn-er-du-og-nå-skal-du-dø-bladet intet mindre enn terningkast-sex-var. Rocke-serien godt-hadde av å i-kontakt-komme med åndseliten i det tabloide Naken-Norge. Etter å ha på-trykk-vært i avisen var det ikke fritt for at jeg puppe-fikk på både alko-puber og skjendis-fester. Særlig-mange var det av dem som sex-tenner på korrekturlakk og viskelær. Det godt-var å ute-være denne sex-sjokk-og-vantro-sommeren. Nakenpupp-Tomas Fryktsjokk-Drefvelin

14 - M av Mads Eriksen

Mads Eriksen ble sommeren 2003 den tredje vinneren av Dagbladets Seriekonkurranse, og siden det har han vært profesjonell tegner. «M» handler om Eriksen selv og samboeren hans, ispedd absurde innfall og tallrike populærkulturelle referanser. «M» okkuperte Gjesteserien lenge og går i dag fast i Dagbladet og har fått eget blad. (Stripa over er av langt nyere dato, men vi kunne ikke dy oss...)

Kavalkaden fortsetter 2. juledag!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!