Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ti år med gjesteserie i Dagbladet

Det er vel verdt en kavalkade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I ti år har Dagbladet sluppet til både ferske og mer erfarne serieskapere i avisa og på nett. I alt 47 tegneserier har vi hatt på besøk under vignetten «Gjesteserien». Noen av dem har levd videre og fått fast plass i Dagbladet eller andre publikasjoner - andre har blitt borte.

I jula får du et gjensyn med samtlige serier, og her den første bunken.

Fortsatt kan du sjekke ut nye striper hver dag på dagbladet.no/tegneserie. Der går «Pondus», «Rutetid», «Rocky», «Nemi» og «Zofies verden» fast, mens helt nye stripeserier presenteres kontinuerlig under vignetten «Rogers venner» - naturligvis oppkalt etter den ambisiøse, men høyst variabelt talentfulle serieskaperen som er en bifigur i Pondus.

Har du selv en serieskaper i magen og en stripe eller tre i skrivebordsskuffen, er det bare å sende den inn! Og si gjerne din mening om Dagbladets tegneseriesatsing i kommentarfeltet under.

PONDUS av Frode Øverli«Pondus» var den første av fire forløpere til Gjesteserien. Den fotballgale bussjåføren debuterte påsken 1997 i forbindelse med Seriekonkurransen til Dagbladet, og resten er norsk tegneseriehistorie. «Pondus» går i dag fast i Dagbladet og på Dagbladet.no/tegneserie, har eget blad og det er gitt ut masse bøker som har solgt i bøtter og spann.
STRIPETE av JasonJasons «Stripete» vant Seriekonkurransen til Dagbladet i 1997, og ble trykket i avisa sommeren 1997. Siden den gang er Jason, alias John Arne Sæterøy, gått fra konkurransevinner til en internasjonalt anerkjent tegneserieskaper med flere kritikerroste historier og internasjonale priser. Han ble også med en gang til, da Gjesteserien var etablert, med «Mjau Beibi».
BONDEN OG BYEN av Ola HegdalOla fikk andreplass i Seriekonkurransen. I «Bonden og byen» kan du lese om innflytteren Stein og hans møter med hushaier, leksikonselgere og andre vidløftige figurer, som foruten å være hjemmevante i byen later til å ha en ting til felles: De er ute etter å bondefange Stein. «Bonden og byen» gikk i Dagbladet august og september 1998.
EGON ESPEN & ARNE av Vidar EriksenTredjeplass i Seriekonkurransen. Vidar har følgende å si: ?Serien handlet om to mislykkede seriefigurer som drev sin egen tegneserie. Gjennom sensasjonelle, tabloide avsløringer, var målet ene og alene og tjene mest mulig gryn. Serien har blitt karakterisert som medie- og samfunnskritikk, rabulistisk og sist men ikke minst søppel. Sånn rent privat, bidro nok ikke serien til så mye mer enn å spare opp penger til en sydentur. (mind you, det var en fin tur!). Vidar tjente penger fra høsten 1997 og frem til sommeren året etter.
EON av Lars LauvikOg så over til det denne kavalkaden egentlig handler om, Gjesteserien. Først ut var Lars Lauvik og hans «Eon»:?Hvis jeg skal kommentere noe til dette tidlige makkverket så er det at alt er basert på fiksjon! Hører dere! Tatt ut av luften, bare fantasi alt sammen. Men litt moro å se at pokerstripene var med allerede der.
UTUR av Sveen & EmberlandDenne litt forfylla humoren stod på trykk fra høsten 1998. ?«Utur» ble til da vi backpacket jorda rundt og drakk øl. For mye øl, skal vi dømme etter streken. Dagbladet slapp likevel til eventyret om de tre idiotene Per, Pål og Espen på tur, og honoraret gledet diverse australske bryggerier.
SMÅKRYP av Børge OuslandEtter gutta på tur var det klart for Ouslands historier fra barnehagen. ?I «Småkryp» har jeg forsøkt å forenkle figurer og bakgrunner mest mulig, skape et rent utrykk. Synes fremdeles barnehageungene er tatt på kornet, og at dette er min mest vellykkede stripeserie til nå.
NEMI av Lise MyhreGikk hele vinteren og våren 1999. «Nemi» har siden debuten gått fast i Dagbladet på hverdager og i Magasinet på lørdager. Serien fikk sitt eget blad i 2003 og er ved siden av Pondus Norges mest populære tegneserie. Du kan også lese Nemi på Dagbladet.no/tegneserier sammen med Rocky, Pondus, Zofies verden, Rutetid og nye tegneserieskapere gjennom Rogers Venner-forumet.
LITEN GRØNN MANN av Einar LundenSommeren 99 var det klart for strek fra distriktet. - Det er rett og slett fordi det er det jeg har mest greie på. Jeg er født og oppvokst i distriktet og mener det er lurest å lage ting ut fra den en sjøl har greie på, forklarte Einar den gang. I dag sier han følgende: ?«Liten grønn mann» var en ny versjon av «Bakevjen» som hadde gått i Larsons gale verden tidligere. Den ble først skapt mens jeg gikk på The Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art i USA, og deltok i Dagbladets Seriekonkurranse i 1997, uten at den ble lagt merke til der. Den gikk senere i Grimmy, men ble avsluttet da det bladet gikk under.
UTFJORD.NET av Styve & HoenHøsten 1999 møtte byen landet i «Utfjord.net», der vi lesere ble kjent med Petter. Han er akkurat ferdig på BI og får jobb i den universelle småbyen Utfjord. ?Vi hadde tenkt å prøve oss på små lokalaviser og ble overrasket da en så stor avis ville ha oss. Siden vi lager en stripe hver dag, har vi muligheten til å få inn aktuelle hendelser, så det blir nesten en slags såpeopera, fortalte Styve til Dagbladet den gang.
DET ENESTE SPRÅKET DE FORSTÅR av Loe og HiorthøyDe ikke helt ukjente herrene Erlend Loe og Kim Hiorthøy har samarbeidet på andre områder, men fikk også prøve seg i Gjesteserien et par måneder høsten 1999.
ROCKY av Martin KellermanRocky er svenske Martin Kellermans utleverende selvbiografi og generasjonsskildring. Dagbladets lesere møtte den noe nihilistiske figuren i november 99, og siden har det blitt eget blad, egen animerte tv-serie og en rekke bøker. Rocky går i dag fast i Dagbladet og på Dagbladet.no/tegneserie.
KAFÉ KAFKA av Tom OstadMange ferske tegneserieskapere møter RedakTom gjennom forumet Rogers Venner som du også kan lese på Dagbladet.no/tegneserie. I starten av år 2000 ble våre lesere kjent med Ostads klientell på Kafe Kafka der det blant annet diskuteres damer, øl, biler, teknologiske nyvinninger, ulvejakt, dokultur, verdensrom og slåssing.
EVENTYRLIG av Bjørn OuslandFebruar og april 2000 var det igjen klart for Bjørn Ousland. Denne gangen var det gamle helter som fikk gjennomgå: ? Mens jeg jobbet med å bearbeide tre av Asbjørnsen og Moes folkeeventyr til tegneserieromaner, slo det meg at denne nasjonalarven bare måtte fleipes med. Askeladden, trollene, den fisefine prinsessa og den oppblåste kongen var de perfekte tegneseriefigurer.
LYKKELAND av Trygve HøisethSommeren 2000 ble vi underholdt av Inger, en enslig kvinne i 35-årsalderen som er misfornøyd med livet sitt men uten de store ambisjonene om å forandre det. Men hun er uansett på jakt etter lykken.
PIKELOFTET av Vik & LarsenI 2000 var det igjen klart for Seriekonkurransen til Dagbladet, og vinner denne gangen var «Pikeloftet». Den handler om tre single jenter i tjueåra som tar med gutter hjem til kollektivet sitt. Og serverer vin. ?«Pikeloftet er en godt tegnet serie med gode poenger. Tre markante skikkelser og stort utviklingspotensiale. Den griper på en satirisk og morsom måte inn i kvinners singelliv, mente juryens Fredrik Wandrup.
PIA ZAWA av Tore KnutsenDet har ikke skjedd så ofte i Gjesteserien, men høsten 2000 kjørte vi på med en en sexy føljetong: ?«Pia Zawa og Mysteriet Med Den Smilende Dødsmasken» var et ikke helt vellykket eksperiment - fortsettelsesserie i en løssalgsavis - men det er en av fordelene ved Dagbladets Gjesteserie; muligheten til å gjøre annerledes ting med stripeformen, skriver Tore i en kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!