Ti-årsminne for Kieslowskis død

Den 13. mars var det ti år siden den polske filmregissøren Krzysztof Kieslowski døde. Hans hovedverk er den berømte trilogien «Blå», «Hvit» og «Rød». Cinemateket i Oslo viser i kveld «Rød», kronen i Kieslowskis trilogi - basert på mottoet i den franske trikoloren; frihet, likhet og brorskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRZYSZTOF KIESLOWSKI hadde jeg kjent i mer enn 25 år, og siste gang jeg intervjuet ham, i desember 1993 på en kafé i Warszawa, så han ikke godt ut. Han hadde om sommeren fått et sterkt varsel, et hjerteinfarkt som nesten kostet ham livet. I tillegg til det arbeidspress han la på seg selv, kom alle sigarettene: Etter en samtale med Kieslowski var askebegeret fullt. Han oppholdt seg det siste halvåret for det meste på sitt landsted ved Østersjøen, skjermet mot telefoner og påkjenninger. Da han døde, 13. mars 1996, 54 år gammel, lå han på et sykehus for å bli hjerteoperert. Kieslowski var en anerkjent, prisbelønnet og høyt verdsatt filmskaper, et kraftsenter i europeisk film. Allerede i sin magistergradsavhandling skrev han at bare det menneske som er ærlig kan lage en ærlig film. Og dette holdt han seg til. Hans filmer viser oss at han var et anstendig menneske. Kieslowski var kompromissløs, og alltid dypt personlig, både når det gjaldt tema og i sitt filmatiske grep. ofte laget han fortellinger om mennesket i tvilens sentrum. I Kieslowskis filmer står mennesket ganske alene, og dets liv er i styrt av tilfeldigheter, eller av noe som er utenfor dets kontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer