Anmeldelse Film «Den utrolige historien om den kjempestore pæra»

Ti av elleve snakkeroller i den danske barnefilmen er menn

Noen burde tenkt seg om én gang til

GLATT: «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» er ikke så uttrykksfull som vi er blitt vant til at animsjonsfilmer skal være. Video: Nordisk Film Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: La oss ta en rask oppsummering av persongalleriet i «Den utrolige historien om den kjempestore pæra», et animert eventyr fra det sørlige nabofolket.

Våre helter, barnas identifikasjonsobjekter, er elefanten Sebastian og katten Mitcho, de eneste representantene fra dyreriket i den idylliske småbyen Solby. Sebastian er tydelig en gutt og Mitcho tydelig en jente. I løpet av filmen må de forholde seg til en snill borgermester, en slem wannabe-borgermester, en smålei general, en vimsete professor, tre sjørøvere med dårlig sangstemme, en eksentrisk undervannsreisende, og et spøkelse. Samtlige av disse er menn.

Det betyr at av elleve talende skikkelser i filmen, er det én kvinne. Nå skal man ikke være for nøyeregnende på sånt, men når skjevheten er så skarp, i en barnefilm fra en av modernitetens bastioner, er det grunn til å kremte og spørre om ikke det hadde vært mulig å sette seg ned og tenke seg om én gang til.

Nesten eventyrlig

Utover dette er «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» svært variabel. Den er på det fineste når den er på det mest eventyrlige. Når borgermesteren forsvinner, reiser Sebastian og Micho ut for å finne ham i en forvokst, magisk pære (lang historie). Tversnittet av de fortryllede farkostene, både pæreskipet og det mekaniske havmonsteret som den reisende eksentrikeren ferdes i, skaper en stemning som minner litt om Jules Vernes romaner. Når farkosten glir gjennom en mørk sky der spøkelser svirer rundt, kommer til og med et anstrøk av poesi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer