Ti billige gaveideer

Det er ingen grunn til å blakke seg til jul.

DYR HØYTID: Gjennomsnittsnordmannen kjøper julegaver for omkring 6.000 kroner, til tross for at vi er inne i en mer usikker periode i norsk økonomi, skriver Elin Reitan. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX
DYR HØYTID: Gjennomsnittsnordmannen kjøper julegaver for omkring 6.000 kroner, til tross for at vi er inne i en mer usikker periode i norsk økonomi, skriver Elin Reitan. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIXVis mer
Meninger
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Nordmenn er generøse når de kjøper julegaver. Til tross for at vi er inne i en mer usikker periode i norsk økonomi, fortsetter vi å spandere store summer. I år skal gjennomsnittsnordmannen kjøpe julegaver for omkring 6.000 kroner. En sum som er på nivå med fjoråret.

Jeg tror det er flere årsaker til at vi nordmenn smører på i tykke lag når vi handler julegaver. Redselen for å fremstå som gjerrig gjør at mange gjerne spanderer litt ekstra på julegavene. Stress er også en medvirkende årsak til at julegavebudsjettet blir stort.

Men julegavene trenger ikke å blakke deg. Her er ti tips til billige julegaver:

1. Foto

Et innrammet foto av dem du gir gaven til er hyggelig å få. Har du tatt et blinkskudd i løpet av året, som kan fremkalles å rammes inn? Eller gå på Facebook-profilen til gavemottakeren og skriv ut et bilde du finner der.

2. En god fortelling

Har du god fantasi og er god til å skrive er et dikt, en sang eller en novelle du har skrevet selv en fin gave.

3. Matgaver

Matgaver som for eksempel en hjemmelaget krydderolje. Alt du trenger å gjøre er å kjøpe en billig olje, og fylle den med chili, hvitløk, pepper og annet krydder. Hjemmelaget kjeks eller mandelsmør er hyggelig å få. Brente mandler som du legger i et fint glass. Er dette en gave til dine foreldre, kan du få barna dine til å dekorer glasset.

4. Klippekort

Klippekort på barnevakt, husvask, plenklipping eller lignende blir ofte høyt verdsatt av mottakeren.

5. Brukte ting

En del vil nok rynke litt på nesa ved tanken på å gi bort noe brukt til jul. Men det er det ingen grunn til. Vi lever heldigvis i en tid der bruktkjøp er trendy. Har du et par ski, skøyter eller klær som barna dine har vokst fra kan du med fordel gi det bort til noen med yngre barn. Brukte leker er også fint å gi bort. Ikke bare sparer du penger, og bidrar også til å gjøre belastningen på miljøet mindre.

6. Strikk

Strikking er i vinden og har du tid og ork kan du strikke årets julegaver fra sofakroken. En liten babylue til noen som venter barn, et par sokker, tøfler eller skjerf. Mulighetene er mange.

7. Tid

Tid er mangelvare, og derfor en gave som mange vil sette pris på. Foreldre for eksempel vil nok sette pris på å få mer tid med barna sine.

8. Aktivitetspakker

Barn elsker å lage ting selv. Har du mange barn du skal kjøpe julegaver til kan du derfor selv sette sammen billige aktivitetsposer. Gå til innkjøp av blyanter, viskelær, en pakke hvite ark, fargestifter, tape, lim, glitter, klistremerker eller noe annet som du finner til en rimelig pris, fra en billigbutikk som selger slike ting i store kvanta. Det utstyret opp i små poser som du pakker inn og gir bort.

9. Spilleliste

Har du en slunken lommebok gjelder det å være kreativ. En spilleliste som du selv setter sammen på en eller en annen strømmetjeneste kan også fungere som gave. Legger du litt tid og innsats i utvelgelsen av låtene, og forteller litt om bakgrunnen for låtene eller hvilken anledning musikken er ment for blir det en ekstra fin gave.

10. Hjemmelaget spill

Et av spillene vi bruker mye tid på hjemme hos oss om dagen er hjemmelaget bingo. Dette er et morsomt og lærerikt spill for barn (men også for voksne). Pakk inn en bunke med ark (som du deler inn i 4x4 ruter), to terninger og en blyant. På et eget ark skriver du spillereglene: Skriv tall fra to til tolv i hver rute. Det er ikke lov til å skrive det samme tallet mer enn tre ganger. Kast de to terningene etter tur, og legg sammen antall øyne terningene viser. Sett kryss over summen du får på spillbrettet. Det er bare lov å sette ett kryss per kast. Hvis summen ikke står på spillbrettet, går turen videre til den andre spilleren. Spilleren som først krysser ut en rad (enten vannrett, loddrett eller diagonalt) vinner spillet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.