Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flystyrten

Ti fatale sekunder endret alt

Drevet fra skanse til skanse hadde ikke Irans myndigheter i dag annet å gjøre i dag enn å innrømme nedskytingen av det ukrainske Boeing 737-flyet onsdag.

innrømmer at det ble SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Natt til lørdag norsk tid innrømmet det iranske luftforsvaret at de skjøt ned flyet som følge av menneskelig feil. Vis mer
Kommentar

Tragedien er skjedd, men forhåpentligvis vil denne saken føre til at spenningen mellom USA og Iran kan minskes – i hvert fall for en kortere tid.

Det er ikke daglig kost å se iranske generaler fra den mektige Revolusjonsgarden stå skolerett og be om unnskyldning for noe de har gjort, slik tilfellet var i dag morges. Mest spesiell var uttalelsen til øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amir Ali Hajizadeh, som sa han heller ville dødd enn å bli vitne til en slik ulykke.

Da flyet ble skutt ned tidlig torsdag morgen, fraskrev iranske myndigheter seg ethvert ansvar. Sjefen for den sivile luftfarten, Ali Abedzadeh, nektet kategorisk for at Iran hadde skylda og hevdet at det var «vitenskapelig umulig» for å en rakett å treffe flyet. Han og andre myndighetspersoner sa at flyet hadde motorproblemer og at det styrtet på vei tilbake til flyplassen.

Så kom videoen som angivelig viste et en rakett traff flyet, og nå endret de iranske myndighetene forklaring. «En ren løgn», var kommentaren fra politisk hold. Bortforklaringen var at piloten hadde bedt kontrolltårnet om å få gå høyere opp enn de 8000 fot flyet befant seg i. Turbulens var nå den mest sannsynlige årsaken, sa iranerne som også mente at vrakrestene ikke hadde ligget så nær hverandre om flyet var blitt skutt ned. Men en slik påstand ble straks avfeid av flyeksperter verden over.

Med økt press ga iranerne grønt lys for at blant andre ukrainske eksperter skulle undersøke flyvraket og være med på å finne årsaken til styrten. Men trolig hadde landets myndigheter på det tidspunktet ikke bestemt seg for å innrømme skyld, spesielt ikke fordi det i går ettermiddag ble meldt at ulykkesstedet – stikk i strid med alle internasjonale prosedyrer – var blitt ryddet for vrakrester. Men så kom altså snuoperasjonen i dag morges.

Den offisielle forklaringen er at én mann har ansvaret for nedskytingen; han som avfyrte raketten på basen til Revolusjonsgarden. Nedskytingen av passasjerflyet skjedde bare noen timer etter at Revolusjonsgarden hadde sendt raketter mot to baser i Irak, og soldaten trodde at det dreide seg om en innkommende amerikansk krysserrakett. Det skal ha vært forstyrrelser på kommunikasjonslinjene, og han som sendte opp raketten hadde ti sekunder på å bestemme seg, sier myndighetene. Så er spørsmålet om vi skal tro at en soldat i Revolusjonsgarden kan ta en slik avgjørelse uten å få klarering fra høyere hold?

Her kommer også et annet viktig spørsmål inn. Hvorfor ble ikke luftrommet over flyplassens territorium stengt etter det iranske rakettangrepet i Irak? De fleste måtte vel forstå at en amerikansk gjengjeldelse var en åpenbar mulighet. Nå sier riktignok brigadegeneral Hajizadeh at han hadde bedt om at kommersielle fly skulle bli stående på bakken, men at han ikke fikk innvilget dette ønsket. Det høres også merkelig ut.

Heldigvis for soldaten tar Irans militære ledelse på seg all skyld for den fatale nedskytingen. Men innrømmelsen satt langt inne i går. Utenriksminister Javad Zarif skrev på Twitter at «menneskelig feil på grunn av USAs eventyrlyst førte til katastrofen».

I USA gikk den demokratiske presidentkandidaten Pete Buttigieg allerede torsdag ut mot landets myndigheter. Han hisset opp amerikanske konservative ved å tvitre at «uskyldige sivile er nå døde fordi de havnet midt i en unødig og uønsket militær øye for øye, tann for tannoperasjon».

Den amerikanske presidentkandidaten hadde et poeng. Den fatale nedskytingen skjedde som en konsekvens av det amerikanske drapet på Qasem Soleimani 3. januar.

Ifølge iranske medier ble landets åndelige leder ayatolla Ali Khamenei først fredag informert om at det ukrainske passasjerflyet var blitt skutt ned av et iransk missil. Det høres i utgangspunktet merkelig ut, for Khamenei er den som alltid blir informert først i avgjørende saker. At en planlagt tale fra president Hassan Rouhani fredag kveld ble avlyst, kan imidlertid kaste lys over dette. Hauken Khamenei visste at sannheten ville komme for en dag uansett, og da ønsket han ikke at landets mer moderate fløy, ledet av president Rouhani, skulle få æren for åpenheten.

Så er spørsmålet hva som skjer nå. Reaksjonene fra vestlige land er dempet, men med sterke oppfordringer til Iran om å legge alle kort på bordet og ikke legge lokk på den kommende etterforskningen av saken. En av Donald Trumps nære medarbeidere kaller det som skjedde en «hensynsløs handling», men hittil tyder ingenting på at USA er interessert i å trappe opp konflikten med Iran nå.

Meldinger i går gikk ut på at de svarte boksene fra flyet vil bli sendt til Frankrike for nærmere undersøkelser, og det tyder jo bra.

Men tragedien har skjedd, og nå gjelder det at reglene for sivil luftfart strammes inn i konfliktområder – sjøl om dette vil føre til lengre reiser for flypassasjerer.